Човјек који је осмислио ChatGPT сада је због њега забринут: Урадили смо нешто јако лоше

Г.С.
Човјек који је осмислио ChatGPT сада је због њега забринут: Урадили смо нешто јако лоше

Извршни директор OpenAI Сeм Алтман каже да је јако забринут те признао како не спава ноћу размишљајући о опасностима које са собом носи ChatGPT, главни патент те компаније.

У разговору током недавног путовања у Индију, Алтман је рекао да је забринут да је урадио нешто стварно лоше креирањем ChatGPT-а, који је објављен у новембру и тиме иазвао веће интересовања за вјештачку интелигенцију.

"Оно због чега не спавам је хипотетичка идеја да смо већ учинили нешто стварно лоше покретањем ChatGPT-а", рекао је Алтман Сатjану Гајвани, потпредсједнику Times Interneta, на догађају у сриједу који је организoвао Economic Times.

Алтман је рекао да је забринут да је "можда било нечег тешког и компликованог" што је његов тим пропустио док је радио на chatbotу.

На питање да ли АИ треба регулисати слично као и атомска енергија, Алтман је рекао да мора постојати бољи систем за ревизију процеса.

"Хајде да успоставимо систем тако да можемо да ревидирамо људе који то раде, да га лиценцирамо, да имамо безбједносне тестове прије кориштења", рекао је он.

Раније овог мјесеца, Алтман је био међу групом од више од 350 научника и технолошких лидера који су потписали изјаву у којој су изразили дубоку забринутост због ризика од АИ.

"Ублажавање ризика од изумирања од АИ требало би да буде глобални приоритет уз друге друштвене ризике као што су пандемије и нуклеарни рат", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана