Да ли су египатске пирамиде изграђене изнутра?

Klix.ba
Да ли су египатске пирамиде изграђене изнутра?

Вијековима се вjеровало да су Египћани славне пирамиде изградили користећи разне рампе и дизалице, међутим, сада су научници дошли до сазнања да су тешке гранитне блокове заправо градили из унутрашњости према спољашњости.

Инжењер Питер Џејмс из Њупорта каже да је градња огромних пирамида било каквим специјално израђеним рампама са спољне стране било немогуће, тврдећи да су оне морале да буду изузетно велике и превише стрме да би се њима уопште могли носити велики блокови. Он вjерује да су стари Египћани прво изградили унутрашње језгро цик-цак рампама, користећи мање и лакше блокове, док су кућиште од већих са спољње стране изградили помоћу скеле.

То значи да су пирамиде грађене у слојевима, а сам врх коришћењем спољњих скела.

Питер Џејмс и његова компанија Цинтец су експерти у области градње и протеклих 18 година се баве проучавањем пирамида.

"Гледајући пирамиде с тачке гледишта градитеља, а не археолога, јасно је да су досадашње теорије бесмислице. Погледајте само бројеве. Према неким теоријама, за постављање два милиона блокова Египћанима је било потребно да по један постављају свака три минута. То је немогуће градњом рампи са спољње стране, јер би те рампе у неким случајевима морале да буду веће од самих пирамида", сматра овај стручњак.

Осим тога, пита он, шта се десило са рампама након што су пирамиде изграђене?

"Ја вjерујем да су они пирамиде изградили као што се данас граде куће. Морали су да поставе четири ћошка, као што имају и куће. Онда су изградили четири приступне тачке у центру пирамида, па одредили гдjе ће бити гробница, која је изграђена коришћењем гранита", објашњава Џејмс.

Прво су изграђени зидови гробнице, па се онда наставило с градњом цик-цак структуре а сам врх је склопљен попут Лего коцкица.

Џејмсова теорија подупире став француског архитекте Жан-ПИјера Худина из 2007. године. Према њиховом мишљењу, за градњу једне пирамиде било је потребно 4.000 људи, а не 100.000, како се досад вjеровало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана