Аудио касете: Знате ли зашто се ћошак лијепио селотејпом?

ГС
Аудио касете: Знате ли зашто се ћошак лијепио селотејпом?

Многи се с носталгијом сјећају времена када се музика слушала на вокменима и другим плејерима који су репродуковали звук с касете.

Иако су касете изумљене раније те свој врхунац употребе у свијету досегле 80-их година, на нашим просторима касете су биле најпопуларније 90-тих године.

Многи из деведесетих година памте управо касете и вокмене, који се развојем технологије не користе од почетка новог миленијума. Вокмен је сигурно производ којег смо сви имали, а ствари које смо радили касетама многи још увијек памте.

Касете су се током репродукције у плејерима често знале замотати па смо их у њихове "кутије" враћали помоћу оловке. Када се "распламса" прича о слушању музике у прошлом времену, многи ће се присјетити и начина на који су преснимали омиљене нумере на касете.

Наиме, на поједине касете нису се могле преснимити пјесме или неки други звук, осим ако ћошак касете не залијепите селотејпом. С тога ако припадате млађим генерацијама те угледате на селотејп на старој касети немојте мислити да је ту случајно. Он је итекако имао своју сврху.

Како је настала касета?

Почетком 1960-их Филипс Ајндховен је задужио два различита тима да дизајнирају касету за тању и ужу траку у поређењу са оним што се користило у магнетофонским магнетофонима. 

До 1962. године Филипсова дивизија у Бечу развила је касету с једном рупом , прилагођену њеном њемачком описаном називу Ајнлох-Касет. 

Белгијски тим креирао је патрону с два намотаја сличну ранијем РЦА дизајну, али много мању.

Филипс је одабрао уложак с два намотаја као побједника и представио га у Европи 30. аугуста 1963. на Берлин Радио Шоу. Име заштитног знака Compact Kaseta је стигла годину дана касније. Тим холандског и белгијског поријекла у Филипсу предводио је Холанђанин Лоу Отенс у Хаселту у Белгији.

Масовна производња "празних" компакт касета почела је 1964. године у Хановеру у Њемачкој. Претходно снимљене музичке касете лансиране су у Европи крајем 1965. године.

Иако је "рађање" и раст касете почело 1960-их, њен култни тренутак догодио се током 1970-их и 1980-их. 

Популарност касете је порасла током ових година као резултат тога што је била ефикаснији, практичнији и преносивији начин слушања музике. 

Стерео касетофони и бум боксови постали су неки од најтраженијих потрошачких производа у обје деценије. 

Преносиви џепни диктафони и високо квалитетни плејери, као што је Сонијев Вокман (1979) такође су омогућили корисницима да са лакоћом понесу своју музику било гдје. 

Све већа лакоћа употребе касете довела је до њене популарности широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана