Сунчева олуја замало нас је вратила у 18. вијек

Агенције
Сунчева олуја замало нас је вратила у 18. вијек

Сунчева олуја, која је 2012. замало погодила Земљу, била је најмоћнија у посљедњих 150 година, а да нас није промашила, савремену би цивилизацију вратила у 18. вијек, објавили су NASA-ини научници.

"Да се којим случајем ерупција на Сунцу догодила само недjељу дана раније, Земља би се нашла непосредно на удару паљбе", рекао је Данијел Бејкер, професор атмосферске и свемирске физике на Универзитету Колорадо. Наиме Сунце се у кључних недjељу дана окренуло довољно да високоенергетске честице промаше нашу планету.

"На срећу, умеjсто у Земљу, олујни соларни облак ударио је у летjелицу STEREO-А, посматрачницу која је готово савршено опремљена за мjерења параметара таквих догађаја", додао је Бакер.

Научници су недавно детаљно анализирали податке које је прикупила сонда и закључили да би ефекат олује био сличан најснажнијој која је досада забиљежена – тзв. Карингтоновом догађају током којег су почетком септембра 1859. отказали телеграфски системи широм Европе и САД-а, неки телеграфисти доживели су ударе струје, а поларна свјетлост се видјела све до Кубе и Хаваја.

Ефекти би били чак двоструко снажнији од оних које је 1989. изазвала соларна олуја која је срушила систем допремања електричне енергије у Квебеку.

"Након нових истраживања увјерен сам да су Земља и њени становници имали велику срећу што се ерупција 2012. догодила када се догодила", рекао је Бакер.

Физичар Пит Рајли упозорава да се, на темељу анализа података о соларним олујама у посљедњих 50 година, може израчунати како вјероватност да нас у слиједећих 10 година погоди нека сличне снаге износи високих 12 посто.

"То је забрињавајућа бројка", истиче Рајли.

Према рачуну стручњака из Националне академије наука, привредне штете олује, да нас није промашила, биле би веће од два билиона долара, а за поправке би требало неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана