Откривен летећи рептил стар 163 милиона година

Танјуг
Откривен летећи рептил стар 163 милиона година

Група међународних истраживаца пронашла је фосил стар 163 милиона година који представља досад најранији примјер птеродактилоида, тј. летећег рептила из чијег ће рода касније настати највећа летећа створења у историји свијета.

Како преноси Ројтерс, новооткривено биће из доба Јуре, названо Kryptodrakon progenitor, које је пронађено у пустињи Гоби, на сjеверозападу Кине, било је релативно мало, са распоном крила од око 1,4 метра.

Његови каснији рођаци, птеросаури, били су прави колоси, попут Quetzalcoatlusa, који је био величине једног ловца Ф-16, са распоном крила од 16 метара.

Птеросаури, први летећи кичмењаци на Земљи, појавили су се прије око 220 милиона година. (Птице су се појавиле прије око 150 милиона година, а за њима, прије око 50 милиона година, слијепи мишеви).

Најупадљивија особина птеросаура била су њихова велика крила која су им омогућавала једрење, као и активан лет. Летна мембрана налазила се између тијела животиње и руку са јако издуженим четвртим прстом.

Птеродактилоиди, који су еволуирали у ова џиновска створења, изумрли су са диносаурусима прије око 66 милиона година.

Новооткривени фосил пружа нове информације о еволуцији птеродактилоида, тврди др Брајан Андрес, палеонтолог са Универзитета Јужне Флориде.

"Kryptodrakon прогенитор попуњава веома битну рупу у историји птеросаура. Са њим, они могу да ходају и лете на потпуно нове начине", навео је он.

Други битан моменат је окружење у којем је Kryptodrakon живио.

Наиме, он је настањивао ријечне екостистеме, удаљене од океана, у областима које су врвјеле од живота. Међу његовим "савременицима" били су опасни предатор Синраптор и џиновски диносаурус биљојед Mamenchaurus, који је имао најдужи врат од свих створења која су икада холада земљом.

Према Џејмсу Кларку, палеонтологу са Универзитета Џорџ Вашингтон, чињеница да је Kryptodrakon живио у једном таквом екосистему указује да су потоње врсте птеросаура, од којих ће се касније већина настанити дуж морских обала и хранити се рибом, најприје еволуирала дубоко у унутрашњости копна, у сасвим другачијем окружењу.

Фосил је добио име Kryptodrakon, или "сакривени змај", у част филма "Притајени тигар, скривени змај" из 2000, који је дијелом снимљен недалеко од мјеста гдје је фосил пронађен. Реч прогенитор у његовом називу се, пак, односи на његов статус најстаријег птеродактилоида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана