Галилеова планетарна загонетка решена након 400 година

Independent
Галилеова планетарна загонетка решена након 400 година

Научницима и астрономима је било потребно целих 400 година да објасне зашто Венера изгледа много веће од Јупитера.

Венера изгледа веће од Јупитера све док их посматрате голим оком, али када их посматрате уз помоћ телескопа, чини се као да су планете замjениле своје величине – Јупитер изгледа веће од Венере.

Италијански физичар, математичар и астроном Галилео Галилеј био је збуњен овом мистериозном замjеном прије скоро 400 година. Он је сматрао да је узрок томе одређена „сметња у оку људи".

И сада, 400 година касније, научници тврде да имају знатно прецизније објашњење.

Наша перцепција свијетла, док оно пролази кроз око, има тенденцију да увеличава свијетле објекте који се налазе испред тамне позадине.

Венера успијева да надсија Јупитер и зато нам се чини да је 8 до 10 пута већа тако да се чини да је научник из 16. вијека све вријеме био у праву.

Научници тврде да су људска зијеница и мозак тако подешени да реагују на контраст између свијетлих објеката и тамне позадине.

„Галилео је био први који је рекао да наше око мијења реалност. Могао је да види да је Венера изгледала знатно веће од Јупитера када је планете посматрао голом оком као и да је важило супротно када их је посматрао уз помоћ телескопа", изјавио је Хозе Алонсо са Државног универзитета оптометрије у Њујорку

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана