Емотикон смајли потиче из 17. вијека?

Танјуг
Емотикон смајли потиче из 17. вијека?

Амерички блогер Ливај Стал је убијеђен да је чувени емотикон први пут коришћен још у 17. вијеку.

Вјерује се да је симпатични знак, састављен од двије тачке, цртице и затворене заграде, који представља насмијешено лице, измислио професор Скот Фалман са Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу, 1982.

Стал, међутим, тврди да је "смајли" много старији и да га је нашао у пиесми "The Fortune " енглеског пjесника Роберта Херика из 1648. "Читајући пjесме Роберта Херика, мислим да сам набасао на првог смајлија у историји", објашњава он у свом блогу посвећеном књижевности.

Наиме, у једном Хериковом стиху појављује се знак ":)" поред "још увијек смијешећи се". Стал је најприје помислио да је посриједи штампарска грешка, али је након прегледавања других издања констатовао да се смајли увијек појављује на истом мјесту у пјесми.

Према професору Алану Џејкобсу са Универзитета Бејлор у Тексасу нема сумње да је ријеч о штампарској грешки.

Овај стручњак наводи да су се у 17. вијеку заграде ријетко користиле и да их је највјероватније додао неко од савремених издавача.

Датум настанка емотикона је довео у питање и Њујорк тајмс када је у септембру 2012. објавио говор бившег предсједника САД Абрахама Линколна из 1862. у којем се, такође, појављује један емотикон - ";-)".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана