Зашто је боја вашег аута много важнија него што сте мислили?

GS
Foto: X.com

Нова истраживања о бојама аутомобила који најчешће учествују у саобраћајним несрећама, открила су да су власници смеђих аутомобила највише изложени ризику од несреће

Како се наводи у саопштењу компаније за разне врсте података о возилима Кар Вертикал која је урадила истраживања, студија се темељи на милионима извјештаја о аутомобилима које су корисници генерисали ове године.

У саопштењу се наводи да, иако возачи смеђих аутомобила преферирају поузданост, луксуз и удобност, то их не штити од учешћа у саобраћајним несрећама, па су, од свих возила на путу, смеђа возила најчешће оштећена (51%).

Возачи који бирају жуте аутомобиле желе да буду у центру пажње, и будући да су пуни енергије, можда превише притискају папучицу гаса - 50,6% свих жутих возила провјерених на Кар Вертикал имају забиљежене евиденције о оштећењима, док је црвена боја тик иза - 49,8%.

Даље се у саопштењу наводи да се жута и црвена често користе на спортским аутомобилима, што указује да власници тих аутомобила воле брзину и ризик.

Стручњак за аутомобиле у Кар Вертикалу Матас Бузелис објаснио је да нема директног односа између боје аутомобила и стопе оштећења.

„Нема директног односа између боје аутомобила и историјске стопе оштећења или просјечне снаге мотора. Можемо претпоставити да су сви ови аутомобили са највишим хисторијским стопама несрећа често бирани од стране возача који желе да се истакну из масе. Можда могу преузети мало више ризика у свакодневним вожњама", навео је Бузелис.

Возачи са свијетлим аутомобилима често се перципирају као ексцентрични, међутим, свијетле боје се такође сматрају безбједнијим, будући да су такви аутомобили видљивији у лошим временским условима или при ниском освјетљењу, наводи се у саопштењу.

Бијели аутомобили се истичу у односу на своју околину, што олакшава пјешацима и другим возачима да их примијете, а потпуно је другачија ситуација са сивим или црним возилима која могу бити тешко уочљива током кишног дана.

Свјетлији аутомобили такође се лакше уочавају током ноћи, чиме се побољшава сигурност њихових власника, а иако наранџаста није најчешћа боја на тржишту половних возила, стручњаци за аутомобиле је сматрају добрим избором за оне који желе да буду примијећени на путу.

Према истраживању Кар Вертикала, сива (44,7%) и бијела (44,5%) су најсигурније боје, што значи да им се рјеђе догађају несреће.

Како се у саопштењу наводи, иако статистике о несрећама зависе од много фактора, као што су услови на путу и густина саобраћаја, одабир одређених боја може помоћи возачима да остану сигурнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана