Закотрљао се Нивус – први Фолксваген развијен у Бразилу који ће се продавати и у Европи ВИДЕО

ГС
Закотрљао се Нивус – први Фолксваген развијен у Бразилу који ће се продавати и у Европи ВИДЕО

Фолксваген је у Бразилу покренуо производњу новог кросовер-купеа.

Ланисирање VW Нивуса је значајан догађај за бразилски огранак нјемачке компаније, с обзиром да је то први модел ове марке који је настао у Бразилу са амбицијом са касније понуди и европском тржишту.

И док се варијанта за Латинску Америку производи у Бразилу, европска верзија ће почети да се израђује 2021. у Палмплони у Шпанији.

Шпанија као локација није изабрана случајно јер се у истом погону склапају VW Поло и кросовер VW Т-Cross, са којима Нивус дели МQB-А0 механичку платформу.

У Фолксвагену су размишљали унапријед, па су у тим који је пројектовао нови кросовер-купе укључили и 30-ак људи из фабрике у Памплони, како би убрзали припреме за почетак производње европске верзије Нивуса у Шпанији.

Још један куриозитет у вези са Нивусом је да је он развијен без међуфазе у виду физичког прототипа, већ су дизајнери и инжењери искључиво користили виртуелне, компјутерски генерисане прототипове.

Разултат је да је продукцисјка верзија комплетирана за свега 10 мјесеци, кажу у компанији Фолксваген.

Нивус за Латинску Америку стиже у бразилске продајне салоне у наредним недељама, након чега ће почети и продаја у Аргентини.

Купци у Европи могу га очекивати тек у другој половини 2021. године.

Подсјећамо, Нивус спада у поткомпактне кросовере са дужином од 4.266 мм и међуосовинским растојањем од 2.566 мм.

За почетак ће у бразилској гами бити 1.0 ТСИ троцилиндрични бензинац са 116 КС, односно 128 КС на етанол, а биће доступан у пару са 6-степеним аутоматским мењачем. Како ствари сада стоје, погон на сва четири точка неће бити у понуди.

У Европи се очекује да ће у палети мотора бити 1.0 и 1.5 ТСИ бензинци, као и 1.6 ТДИ дизелаш.

(B92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана