Трикови који могу да вам помогну да одледите браву на аутомобилу

ГС
Foto: Илустрација

Они који иду сваки дан на посао знају какав колапс донесу снијег и поледица. Још ако путујете својим аутом, то може бити посебно стресно.

Притом, када температура оде у минус, није ријеткост да видите да су залеђени брава и стакла. Представљамо како најбрже и најефикасније да одледите браву на ауту.

Користите специјална средства за одмрзавање

На тржишту постоје различити спрејеви и течности специјално дизајнирани за одмрзавање брава. Ови производи обично садрже састојке попут алкохола, који помажу брзом одмрзавању залеђених брава. Напрскајте производ према упутствима на паковању и сачекајте неколико тренутака прије него што покушате отворити браву.

Топлота и сушење

Једноставан начин за отварање залеђене браве је усјмерити топлоту према њој. Можете користити фен за косу, кључ лагано загријан упаљачем или чак топли ваздух из издувног система аутомобила. Ова метода такође помаже у сушењу браве како бисте спријечили поновно замрзавање.

WD-40 – средство за све

У неким ситуацијама, класична метода убацивања кључа и окретања може бити ефикасна. Лагано тапкајте по брави да бисте уклонили евентуалне ледене наслаге, а затим пажљиво убаците кључ и покушајте га окренути. Уколико ово не упали, од помоћи може да вам буде подмазивање кључа или директно прскање браве средством WD-40.

Со или алкохол на дјелу

Посипање соли или прскање алкохола на залеђену браву може помоћи у отварању. Ове супстанце снижавају тачку смрзавања, чинећи воду мање склоној залеђивању. Од помоћи могу бити и средства за суво прање руку са високим процентом алхолола. Нанесите гел на кључ, ставите га у браву и сачекајте пар минута да алкохол отопи наслаге, а затим лагано покушајте да откључате. Ипак, будите опрезни с количином како бисте избјегли оштећење брава.

Превенција за хладне дане

Да бисте избјегли поновно залеђивање, размислите о превентивним мерама. Користите посебне спрејеве против замрзавања брава, редовно подмазујте браве или покривајте возило када је могуће.

Залеђена брава може бити изазов, али уз ове савете, можете је брзо и безбједно отворити. Уколико ипак не будете успели да се изборите са овим проблемом, најбоље је да позовете ауто бравара. Важно је избегавати грубо покушавање отварања како бисте спријечили оштећење бравице или кључа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана