Све извjесније ограничење брзине на њемачким ауто-путевима

ГС
Foto: Илустрација

Недавно истраживање показује да 57% Нијемаца жели ограничење брзине на ауто-путевима.

О општем ограничењима брзине на њемачким ауто-путевима се дуго расправљало. Познато је да на неким дионицама и даље нема ограничења, али то би се могло промијенити.

Чини се да ограничење брзине (вјероватно 130 км/х) може бити наметнуто из климатских разлога.

Пресуда Вишег управног суда Берлин-Бранденбург, на основу тужбе удружења за заштиту потрошача Deutsche Umwelthilfe и удружења за заштиту животне средине БУНД, практично је обавезала савезну владу да донесе хитне мјере за већу заштиту квалитета ваздуха у саобраћају и становању, међу којима је и ограничење брзине на ауто-путевима.

Влада је уложила жалбу на пресуду, али је питање да ли ће она бити успјешна.

"Судска пресуда отворила је пут будућим ограничењима брзине на немачким ауто-путевима", рекао је за Т-онлајн Јирген Реш, директор Deutsche Umwelthilfe.

Ово би могло смањити најмање једанаест милиона тона CО₂ емисија годишње. Реш је увјерен да је увођење ограничења брзине незаустављиво. Процјењује се да ће ограничење брзине бити уведено 2025. или најкасније 2026. године.

Владајућа коалиција није јединствена. Док су либерали (Слободна демократска партија или ФДП) против ограничења брзине, Зелени су снажни заговорници. Недавно истраживање показује да 57% Нијемаца жели ограничење брзине на ауто-путевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана