Рено освојио двије награде за дизајн

Klix.ba
Foto: Renault

Међународни фестивал аутомобила је додијелио своју Велику награду и ове године.

Жири од 12 стручњака из разних подручја – аутомобилска индустрија, медији, архитектура и индустрија накита – се састао 3. децембра 2021. у Паризу како би прегледао овогодишњи избор креативних и визионарских пројеката и изабрао побједнике за сваку од 14 награда.

Два Ренолова пројекта су привукла пажњу. Рено 5 Прототип, ново издање култног модела који ове године слави педесету годишњицу постојања, јавност је прогласила за најљепши концептни аутомобил 2022. Концептни аутомобил  Renault SUITE N°4, дизајниран у знак прославе шездесете годишњице Renaultа 4L је добио почасно признање жирија.

"Врло смо поносни на ове двије награде”, рекао је Gilles Vidal, директор Реноловог одјељења за дизајн. "Они цијене напоран рад Ренолових дизајнерских тимова на дефинисању дизајнерског смјера Nouvelle Vague.”

Renault 5 Prototype - најљепши концептни ауто

Ове године је Међународни фестивал аутомобила оживио своју најпознатију награду – некадашња награда за најљепши аутомобил данас је награда за најљепши концептни аутомобил. И по први пут је добитника ове награде директно бирала публика.

Заљубљеници у аутомобиле од 2. децембра 2021. до 16. јануара 2022. су гласали путем интернета за свој омиљени концептни аутомобил од укупно 10 колико их је ушло у ужи избор. Захваљујући свом нео-футуристичком дизајну допадљивом публици, Renault 5 Prototype је изабран за најљепши концептни аутомобил 2022. освојивши више од 70 % гласова.

Почасно признање за Renault SUITE N°4

Међу 14 Великих награда, жири такође додјељује почасно признање возилу, особи или компанији за које сматра да су посебно занимљиви.

Ове године је почасно признање жирија додијељено возилу  Renault SUITE N°4, концептном аутомобилу који је настао у сарадњи Реноа и француског дизајнераMathieua Lehanneura у знак прославе шездесете годишњице Ренаулта 4.

Renault SUITE N°4 је оригинални концептуални аутомобил инспирисан идејом хотелске собе на точковима. Овај нови модел има исте спољашње димензије и линије као и култни модел, али је свеукупни дизајн радикалнији. Свијет архитектуре и свијет аутомобила стапају се у један како би створили хотелску собу на отвореном – задњи дио и врата пртљажника замијењени су поликарбонским прозорима, каросерија има посебну завршну обраду која одаје утисак цемента, док је предња маска израђена од полираног алуминијума чиме се постиже ефекат флуидности и динамике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана