Нуклеарна батерија за електрична возила? Ради без пуњења 50 година

Г.С.
Нуклеарна батерија за електрична возила? Ради без пуњења 50 година

Идеја је у теорији одлична, али је далеко од теорије до праксе.

Кинески стартап Betavtolt конструисао је прву нуклеарну батерију спремну за цивилну употребу. Прва пробна батерија је дуга 15 мм, широка 15 мм и висока 5 мм. Предвиђено је да производи електричну енергију 50 година.

Батерија је изнутра радиоактивна, али је инкапсулирана и не емитује зрачење. Поред тога, батерија користи изотоп никл 63 као стабилан радиоактивни материјал. Упркос томе што је радиоактиван, у батерији нема малог нуклеарног реактора, али он хвата енергију распадајућих изотопа. Уз помоћ полупроводника она се претвара у електричну енергију.

Принцип није нов, развили су га НАСА и совјетски свемирски програм. Погодан је за стварање енергије на веома ниским температурама, а раније батерије су захтијевале посебан надзор за коришћење.

Користећи стабилнији радиоактивни изотоп, кинески истраживачи су успјели да направе безбједну минијатуру. Прва батерија је од 3 волта и има само 100 микровати снаге и најпогоднија је за пејсмејкере. Али кинески истраживачи кажу да је технологију сада могуће примјенити за знатно већу снагу и напон.

Са снажнијим батеријама гдје је неколико мањих упаковано у већи пакет батерија, теоретски би било могуће направити електрични аутомобил који никада не треба да се пуни и који може да се вози 50 година.

На батерију такође не утиче хладноћа, јер одлично ради до -60 степени и такође није запаљива. Што се рециклаже тиче, када се изотоп исцрпи, остаје само бакар, а батерија је безопасна.

Идеја је у теорији одлична, али је далеко од теорије до праксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана