Nuklearna baterija za električna vozila? Radi bez punjenja 50 godina

G.S.
Nuklearna baterija za električna vozila? Radi bez punjenja 50 godina

Ideja je u teoriji odlična, ali je daleko od teorije do prakse.

Kineski startap Betavtolt konstruisao je prvu nuklearnu bateriju spremnu za civilnu upotrebu. Prva probna baterija je duga 15 mm, široka 15 mm i visoka 5 mm. Predviđeno je da proizvodi električnu energiju 50 godina.

Baterija je iznutra radioaktivna, ali je inkapsulirana i ne emituje zračenje. Pored toga, baterija koristi izotop nikl 63 kao stabilan radioaktivni materijal. Uprkos tome što je radioaktivan, u bateriji nema malog nuklearnog reaktora, ali on hvata energiju raspadajućih izotopa. Uz pomoć poluprovodnika ona se pretvara u električnu energiju.

Princip nije nov, razvili su ga NASA i sovjetski svemirski program. Pogodan je za stvaranje energije na veoma niskim temperaturama, a ranije baterije su zahtijevale poseban nadzor za korišćenje.

Koristeći stabilniji radioaktivni izotop, kineski istraživači su uspjeli da naprave bezbjednu minijaturu. Prva baterija je od 3 volta i ima samo 100 mikrovati snage i najpogodnija je za pejsmejkere. Ali kineski istraživači kažu da je tehnologiju sada moguće primjeniti za znatno veću snagu i napon.

Sa snažnijim baterijama gdje je nekoliko manjih upakovano u veći paket baterija, teoretski bi bilo moguće napraviti električni automobil koji nikada ne treba da se puni i koji može da se vozi 50 godina.

Na bateriju takođe ne utiče hladnoća, jer odlično radi do -60 stepeni i takođe nije zapaljiva. Što se reciklaže tiče, kada se izotop iscrpi, ostaje samo bakar, a baterija je bezopasna.

Ideja je u teoriji odlična, ali je daleko od teorije do prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana