Колико су рачуни скупљи због поправке камера и сензора на аутомобилима?

GS
Foto: Ilustracija

Према закључцима Америчког аутоклуба, око 38% трошкова након неке саобраћајне несреће, заправо оде на поправку сензора и камера који се користе у напредним системима вожње.

Овде су, требало би напоменути, обухваћене и оне технологије које нам већ одавно нису новост, као што су адаптивни темпомат или паркирни сензори.

Технологија нас може спасити у критичним ситуацијама, али свака иновација долази са одређеном цијеном, што осјетимо посебно када треба да променимо одређени дио.

Како се наводи у извјештају овог удружења, поправак и калибрација ових напредних система вожње додају од 500 до 1.300 долара на укупне трошкове поправке аутомобила.

Даље, ултразвучни сензори који су чести у паркинг асистенцији повећавају рачун од 300 до 1.000 долара, док системи камера на шофершајбни додају и до 1.200 долара на ионако поскупе рачуне аутомеханичара, преноси б92.

Од 740 до 1.600 долара рачун поскупљује ако морају да се поправе и сензори у ретровизорима или системи који упозоравају возаче на препреке при мртвом углу.

Свеукупно, није занемарљива цијена ових напредних технолошких система, али са друге стране није занемарљив ни њихов утицај на побољшање безбједности како возача и путника, тако и других учесника у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана