Хјундаи планира изградњу фабрике електричних возила у САД

Танјуг
Foto: Aрхива

СЕУЛ/ДЕТРОИТ – Јужнокорејски аутомобилски див Хјундаи Мотор планира фабрику за производњу електричних возила у Сједињеним Државама и у преговорима је о зградњи погона у Џорџији, у близини постојећ фабрика које производе брендове Хјундаи и Киа.

„Ускоро ће бити објављен план о изградњи нове фабрике електричних возила у Сједињеним Државама, али у овој фази не можемо да поделимо с вама детаље о томе“, одговорили су из Хјундаија на упит Ројтерса о њиховом инвестиционим плановима.

Компанија је у поодмаклим разговорима са званичницима америчке савезне државе ДЖорџија о изградњи наменског погона за електрична возила, рекла британској агенцији три извора која су директно упућена у преговоре. Детаљи о инвестицији, укључујући њену процењену вредност и број радних места која би била отворена, за сада нису познати.

Нови погон у ДЖорџији, ако преговори буду успешно завршени, служило би и Хјундаију и Кији за производњу и лансирање неколико потпуно нових модела електричних СУВ возила - лоник 7 и ЕВ9 – намењених само тржишту САД-а, рекли су Ројтерсови саговорници.

Хјундаи је прошлог месеца најавио инвестицију од 300 милиона долара за производњу потпуно електричног модела ДЖенезис ГВ 70 и хибридне верзије Санта Феа у својој фабрици у Алабами. Модел ДЖенезис би био први Хјундаијев електични аутомобил произведен у Сједињеним Државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана