Форд кажњен скоро 20 милиона долара

ГС
Foto: Илустрација

Амерички произвођач аутомобила Форд је пристао да плати 19,2 милиона долара казни како би ријешио оптужбе да је износио погрешне тврдње о стварној економичности горива и носивости неколико његових возила.

Форду ће сада бити забрањено давање сличних лажних или обмањујућих рекламних тврдњи које се односе на процијењену економичност горива или носивост, рекао је у саопштењу главни државни тужилац Калифорније Роб Бонта.

Као дио нагодбе, која подлијеже судском одобрењу, Калифорнија ће добити приближно 1,2 милиона долара за државно и локално спровођење закона о заштити потрошача, а Форд се обавезао да ће спријечити будуће недолично понашање.

40 америчких савезних држава већ неколико година истражује Форд због обмањујућих тврдњи које се односе на његове хибриде C-Max, произведене од 2013. до 2014., и Super Duty pick-up камионете, произведене од 2011. до 2014.

Истрага је открила да је Форд давао погрешне приказе укључујући лажно представљање удаљености коју потрошачи могу да пређу с једним резервоаром бензина, рекламирање да стил вожње неће утицати на економичност горива у реалности и тврдње о већој економичности горива у поређењу с другим хибридима.

Истрага је такође открила да је Форд намјерно изоставио стандардне ставке теретног камионета, попут резервног точка, гума, дизалице или ауто радија, приликом калкулације тежине да би тако повећао његову носивост, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана