Електрични супераутомобил YangWang U9 убрзава до стотке за двије секунде

ГС
Foto: BYD

Спецификације продукцијске верзије модел BYD YangWang U9 су коначно откривене, а испоставило се да је чак снажнији него се раније очекивало.

YangWang U9 је представљен у јануару те је недавно први пут виђен током тестирања на стази. Ријеч је о прилично великом аутомобилу, дуг је 4.966, широк 2.029 и висок 1.295 мм, док његово међуосовинско растојање износи 2.900 мм. Између двије осовине је смјештена велика батерија капацитета 100 kWh, коју је произвела подружница BYD-а, компанија FinDreams.

Аутомобил покрећу четири мотора од којих сваки развија 322 КС, тако да укупно испоручују 1.287 КС, односно више од очекиваних 1.110 КС. Неки ће можда рећи да толика снага није потребна, но ипак треба узети у обзир чињеницу да је U9 тежак 2.475 кг, много више од супераутомобила с мотором с унутрашњим сагоријевањем те 175 кг више у односу на Римац Неверу.

Из компаније BYD кажу да U од 0 до 100 км/х убрзава за само двије секунде те да достиже максималну брзину од 300 км/х. Домет износи до 700 км с једним пуњење батерије, али према кинеском циклусу тестирања, преноси Кликс.

Можда највише пажње привлачи специјални овјес који BYD назива Disus X, а који осигурава комплексну вертикалну, латералну и лонгитудиналну контролу покрета путем система Damping Body Control System, Intelligent Hydraulic Body Control System и Intelligent Air Body Control System. Ови системи омогућавају аутомобилу да се креће на три точка, а чак може "поскакивати" горе и доље.

Упркос чињеници да је накрцан технологијом, YangWang U9 слиједи кораке других BYD-ових модела те ће бити релативно приступачан за стандарде супераутомобила с цијеном од око 140.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана