Нова, 66. сезона фудбалске Лиге шампиона почиње вечерас: Елита јури за Бајерном

Дејан Марић
Нова, 66. сезона фудбалске Лиге шампиона почиње вечерас: Елита јури за Бајерном

НИОН - Уочи старта 66. сезоне фудбалске Лиге шампиона, која почиње вечерас, најчешће постављено питање гласи: Може ли ико да заустави захуктали Бајерн?

Кандидата за подвиг је много, међутим, уколико баварска машина понови оно што је приказала у завршници претходне кампање, тешко да ће ико моћи да јој се супротстави.

Тога су свјесне и кладионице, које су за нови тријумф минхенског гиганта поставиле квоту пет. Исте шансе дају и Манчестер ситију. Коефицијент на коначни тријумф Ливерпула је 7,5, а потом слиједе Пари Сен Жермен (11), Реал (13), Барселона (13), Јувентус (15)... Ференцварош (1.001).

Бајерн је на почетку претходне сезоне изгледао као раштелована машина. А онда је Нику Ковача на клупи замијенио Ханс-Дитер Флик и донио ренесансу. Начин на који су Томас Милер, Роберт Левандовски, Кингсли Коман и друштво отишли до краја још дуго ће се препричавати. Побједа над Барселоном резултатом 8:2 довољно осликава ниво доминације Бавараца.

На “Алијанц арени” мало тога се промијенило у односу на тај период. Апсолутно сви носиоци игре су остали, екипа је освјежена са неколико појачања, од којих се издваја Лерој Сане, па и не чуди што је многи виде као првог фаворита за нови, седми ловор.

Манчестер сити је освајао титуле у Енглеској, али “ушоњу” никада није подигао. Чета Пепа Гвардиоле зато и у нову авантуру улази са јасним циљем - да покори Европу. “Грађани” су процијенили да имају довољан нападачки арсенал за испуњење ове амбиције, те су значајно појачали само одбрану довођењем Рубена Дијаша из Бенфике.

Ливерпул је највреднији пехар подигао у 2019, потом је у 2020. прекинуо проклетство на Острву и коначно освојио титулу, тако да са много самопоуздања дочекује нове изазове. Ипак, тешка повреда стуба одбране Вирџила ван Дајка, због које је вјероватно завршио сезону, умногоме ће утицати на домете “редса”.

Пари Сен Жермен је “накрцан” звијездама, Нејмар и Килијан Мбапе се издвајају у ростеру и када се можете ослонити на такве играче, морате да стремите највишим дометима. Европска круна је дугогодишња амбиција катарских шеика који руководе клубом, али “свеци” никако не успијевају да оду до краја.

Најтрофејнији клуб планете Реал Мадрид овог љета није доводио појачања. Само је продавао играче, у џеп ставио неких стотинак милиона евра, те је са опробаним снагама кренуо у јуриш на 14. трофеј. Биће занимљиво видјети да ли ће се оваква тактика исплатити тиму Зинедина Зидана.

Барселона је имала турбулентно љето, одрекла се опробаних снага попут Луиса Суареза, Артура Видала и Ивана Ракитића, док је на излазним вратима био и Лионел Меси. Па ипак, Лео је остао, али атмосфера је умногоме нарушена па изабранике Роналда Кумана само ријетки виде у уском кругу фаворита.

Екипа која има Кристијана Роналда увијек се мора сврстати у кандидате за највиши пласман. Јувентус, без сумње, има потенцијал, а биће интересантно и видјети како ће се млади стручњак Андреа Пирло снаћи у улози тренера, свом првом правом послу.

Круг озбиљних фаворита за ловор завршава се Челзијем, Атлетико Мадридом, Манчестер јунајтедом, Борусијом Дортмунд и Интером.

У новој сезони Лиге шампиона Србија ће имати 11 играчких адута и једног тренерског. То су фудбалери Немања Гудељ (Севиља), Немања Матић (Манчестер јунајтед), Данијел Алексић (Истанбул Башакшехир), Лука Јовић (Реал Мадрид), Александар Коларов (Интер), Душан Тадић (Ајакс), Сергеј Милинковић-Савић (Лацио), Немања Радоњић (Марсељ), Лазар Ранђеловић (Олимпијакос), Марко Грујић (Порто), Иван Шапоњић (Атлетико Мадрид), те кормилар Локомотиве Марко Николић.

Овом је потребно додати да ћемо у новој кампањи гледати четири дебитанта: Краснодар, Башакшехир, Митјиланд и Рен. Такође, ово ће бити прва сезона са три руска клуба у друштву најбољих - уз већ поменуте Краснодар и Локомотиву, ту ће бити и Зенит.

ПРВО КОЛО

уторак

Динамо - Јувентус        18.55

Зенит - Клуб Бриж       18.55

Барселона - Ференцварош    21

Челзи - Севиља   21

Лацио - Дортмунд        21

ПСЖ - Манчестер ј.      21

Лајпциг - Башакшехир 21

Рен - Краснодар  21

сриједа

Салцбург - Локомотива         18.55

Реал - Шахтјор    18.55

Ајакс - Ливерпул 21

Бајерн - Атлетико         21

Интер - Менхенгладбах         21

Манчестер с. - Порто   21

Митјиланд - Аталанта  21

Олимпијакос - Марсељ 21

 

 

Јовановић суди Реалу

Најбољи српски судија Срђан Јовановић добио је велику част да у првом колу Лиге шампиона суди најтрофејнијем клубу Европе. Јовановић и помоћници Урош Стојковић и Милан Михајловић, те четврти арбитар Новак Симовић, одређени су да дијеле правду на утакмици Реал - Шахтјор која ће бити играна на стадиону “Алфредо ди Стефано”. Прије годину дана Јовановић је дебитовао у групној фази елите, када је водио меч Ајакс - Лил (3:0).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана