Мађарско фудбалско буђење

Дејан Марић
Мађарско фудбалско буђење

БУДИМПЕШТА - Ко чека, и дочека. А фудбалери и навијачи Ференцвароша четврт вијека су чекали да заиграју у друштву најбољих, Лиги шампиона.

Дугогодишњи сан коначно је постао јава пошто је екипа коју са клупе предводи Сергеј Ребров прошла четири рунде квалификација. Пут до циља био је посут трњем, јер је Фради практично у сваком боју имао улогу аутсајдера. Прво је на плећа бацио Ђургарден (2:0), потом је креирао сензацију елиминисавши Селтик у Шкотској (2:1), након чега је узео мјеру још једном фавориту, загребачком Динаму (2:1). У плеј-офу га је чекао Молде, с којим је ремизирао у Норвешкој (3:3), те предност гола датог у гостима сачувао у реваншу (0:0).

“Зелени орлови” су и прошле сезоне прошли сличан пут, само у Лиги Европе, коју су изборили такође кроз четири квалификациона кола. Сада су направили нови искорак подсјетивши на славне дане клуба који се може похвалити рекордном 31 националном титулом, 23 купа, три европска пехара и плејадом асова попут Ђорђија Шарошија, Имреа Шлосера, Флоријана Алберта, Јозефа Такача...

Уређеност државе и знатна улагања у спорт такође су помогла “зелено-бијелима”, који су наставили својеврсно мађарско фудбалско буђење започето пласманом националног тима на Евро 2016. послије 44 године.

- Остао сам без текста. Избацивали смо најтеже тимове које смо могли добити на жријебу. Гладни смо успјеха. Не отписујте нас. У Лиги шампиона смо зато јер то и заслужујемо - јасан је капитен Ђерђо Ловренчич.

Многи нису вјеровали у овај тим.

- Остварили смо велики, огроман успјех. Мало ко нам је давао шансе да ово можемо направити. Требаће времена да схватимо шта смо урадили - нагласио је голман Денеш Дибус.

Али је вјеровао тренер Ребров. Прослављени фудбалер могао је да остане у Ал-Ахлију за велику лову. Међутим, одабрао је овај пројекат за пуно мању плату. Додуше, мудро је избоксовао клаузуле уговора по којим за пролаз у Лигу Европе добија 550.000 евра, а за улазак у елиту чак 2,7 милиона.

- Поносан сам на играче. Све ово су заслужили. Овдје постоји култура побјеђивања. Учинили смо Мађарску поносном - закључио је Ребров.

Занимљиво, у успјех Ференцвароша је вјеровао и премијер Мађарске Виктор Орбан који се и кладио на Фради. Уложио је 2.000 форинти, односно нешто више од 10 марака и - пао. Јер играо је “кеца”, а не пролаз.

Жријеб

Жријеб за групну фазу Лиге шампиона биће одржан данас од 17 часова на церемонији у Женеви. Систем је исти као и претходних сезона, 32 тима биће подијељена у четири шешира на основу којих ће се формирати осам група. На истом догађају УЕФА ће прогласити најбоље индивидуалце у обје категорије за кампању 2019/20. Биће бирани најуспјешнији фудбалер и фудбалерка, најбољи тренери у обје конкуренције, баш као и голмани, дефанзивци, везисти и нападачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана