Хиљаде људи на улицама Напуља, горе бакље за Дијега

Г.С.
Хиљаде људи на улицама Напуља, горе бакље за Дијега

Хиљаде људи на улицама Напуља, горе Дијего Марадона је највеће дане своје клупске каријере остварио у Наполију. Ондје није само освајао трофеје него и срца Наполитанаца, за које има статус божанства.

И док је клуб у којем је Марадона играо ставио објаву у којој пише да је “сад вријеме за тугу, а ријечи ће доћи касније”, хиљаде Наполитанаца изашле су на градске улице како би одале почаст свом идолу. Дио њих се окупио испод мурала посвећеног Марадони гдје су му бакљама одали посљедњу почаст, преноси “Index”.

Статус божанства Марадона је заслужио тиме што је Наполију донио једине двије титуле у историји. Било је то раздобље дубоке политичке и економске подјеле Италије на сиромашни југ и богати сјевер. 

Марадона, и сам дијете из сиромашних четврти предграђа Буенос Аиреса, одмах се уклопио у пргав, раднички, скроман и фанатичан дух Наполитанаца. Наполи је прије његовог доласка био анонимна и небитна екипа у Италији. Доласком Марадоне југ напокон постаје достојан конкурент сјеверу, чиме се испуњавају снови хиљада Наполитанаца.

Све је кулминирало на прослави првог наслова првака Италије 1987. године.

Град је седмицама био у хаосу. Владало је ванредно стање. Ништа није радило у граду осим кафића. Град није спавао, само се славило. Недуго након освајања наслова у Напуљу су одржани локални избори, а да се неким случајем кандидовао за градоначелника, Марадона би увјерљиво побиједио јер је више од 30.000 Наполитанаца заокружило његово име. 95 одсто мушке дјеце рођено у то вријеме добило је име Дијего, а врхунац лудила био је огромни графит који је једног јутра освануо на локалном гробљу, а био је јасна порука умрлима:

''Мртви, немате појма шта пропуштате!''

Папа Фрањо се с љубављу сјећа Марадоне и моли се за њега

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо с љубављу се сјећа фудбалске легенде и земљака из Аргентине Дијега Арманда Марадоне и моли се за њега, саопштено је из Ватикана.
Саопштење је издато након што су потврђени наводи аргентинских медија да је Марадона данас преминуо у 61. години, од посљедица срчаног удара.


Папа Фрањо постао је 2013. године први папа који долази из Латинске Америке, а од тада се неколико пута састао са Марадоном у Ватикану.

“Папа је обавијештен о смрти Дијега Марадоне. Он се с љубављу сјећа времена када су се упознали и помиње га у молитвама, као што је то чинио и претходних неколико дана због здравственог стања бившег фудбалера”, рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни.

Ројтерс пише да папа Фрањо воли фудбал и да цијелог живота навија за фудбалски клуб “Сан Лоренцо” из Буенос Ајреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана