Фудбал више неће бити исти

ГС
Фудбал више неће бити исти

АМСТЕРДАМ - Свјетска фудбалска федерација ФИФА у догледно вријеме планира да промијени одређена правила игре.

Тестирања истих спровешће Холандски фудбалски савез, прво у млађим категоријама, затим у аматерским лигама, преко Купа, па све до Ередивизије, првог по рангу такмичења у овој земљи.

Ради се о пет нових, неки ће рећи, револуционарних правила, а ако се експеримент покаже успјешним, нека од њих ће бити уведена и у остале лиге широм свијета.

У вези са овим у Холандији је одржан дводневни састанак, на којем су поред домаћина и представника ФИФА, били и челници америчког, њемачког, енглеског и белгијског савеза.

Пет нових правила су извођење аута ногом, додавање самом себи из слободног ударца, искључење играча на неколико минута, неограничен број измјена, рачунање “чисте” игре.

Нова правила ће, без сумње, изазвати буру у фудбалском свијету попут оне коју је направила ВАР технологија. Управо о њој је детаљно говорио предсједник Европске фудбалске федерације УЕФА Александар Чеферин на конгресу у Амстердаму.

- Систем ВАР остаје тема расправе. У неким случајевима прегледавање видеа помаже судијама, али нејасноће остају. Проблеми су играње руком, гдје се стручна мишљења често разликују. Судије у ВАР соби нису психијатри и не могу да процијене да ли је играч намјерно играо руком - јасан је Словенац.

Чеферин је потом све поткријепио примјером са састанка шефа судија УЕФА и највећих тренерских имена:

- Јирген Клоп, Зинедин Зидан и Пеп Гвардиола су, између осталих, били присутни. На питање шефа судијског одбора Роберта Росетија да ли је била рука у једној конкретној ситуацији, половина их је одговорила са “да”, а половина са “не”. Стога сматрам да би о игрању руком требао да одлучи само судија, и то без прегледа снимка. Снимак би требало да се користи само у сврху утврђивања чињеница на терену - додао је Чеферин.

Он је нагласио и да је ВАР потребан фудбалу те навео примјере у којима је помоћ технологије неопходна.

- Овдје говоримо о томе да ли је играње руком или прекршај начињен унутар или ван казненог простора. ВАР је користан и за грубе прекршаје за црвени картон које судија не види или као помоћ при откривању идентитета играча који је начинио прекршај - закључио је Чеферин.

 

Дебље линије

Први човјек УЕФА Александер Чеферин открио је да би могло доћи до промјене у коришћењу ВАР технологије приликом анализе потенцијалних офсајд ситуација.

- Увешћемо нешто дебље линије, како би се избјегли офсајди од једног центиметра, јер то није суштина увођења ВАР система. Једна таква ситуација и мали офсајд могу да упропасте цијелу сезону неког клуба - упозорио је Чеферин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана