Fudbal više neće biti isti

GS
Fudbal više neće biti isti

AMSTERDAM - Svjetska fudbalska federacija FIFA u dogledno vrijeme planira da promijeni određena pravila igre.

Testiranja istih sprovešće Holandski fudbalski savez, prvo u mlađim kategorijama, zatim u amaterskim ligama, preko Kupa, pa sve do Eredivizije, prvog po rangu takmičenja u ovoj zemlji.

Radi se o pet novih, neki će reći, revolucionarnih pravila, a ako se eksperiment pokaže uspješnim, neka od njih će biti uvedena i u ostale lige širom svijeta.

U vezi sa ovim u Holandiji je održan dvodnevni sastanak, na kojem su pored domaćina i predstavnika FIFA, bili i čelnici američkog, njemačkog, engleskog i belgijskog saveza.

Pet novih pravila su izvođenje auta nogom, dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca, isključenje igrača na nekoliko minuta, neograničen broj izmjena, računanje “čiste” igre.

Nova pravila će, bez sumnje, izazvati buru u fudbalskom svijetu poput one koju je napravila VAR tehnologija. Upravo o njoj je detaljno govorio predsjednik Evropske fudbalske federacije UEFA Aleksandar Čeferin na kongresu u Amsterdamu.

- Sistem VAR ostaje tema rasprave. U nekim slučajevima pregledavanje videa pomaže sudijama, ali nejasnoće ostaju. Problemi su igranje rukom, gdje se stručna mišljenja često razlikuju. Sudije u VAR sobi nisu psihijatri i ne mogu da procijene da li je igrač namjerno igrao rukom - jasan je Slovenac.

Čeferin je potom sve potkrijepio primjerom sa sastanka šefa sudija UEFA i najvećih trenerskih imena:

- Jirgen Klop, Zinedin Zidan i Pep Gvardiola su, između ostalih, bili prisutni. Na pitanje šefa sudijskog odbora Roberta Rosetija da li je bila ruka u jednoj konkretnoj situaciji, polovina ih je odgovorila sa “da”, a polovina sa “ne”. Stoga smatram da bi o igranju rukom trebao da odluči samo sudija, i to bez pregleda snimka. Snimak bi trebalo da se koristi samo u svrhu utvrđivanja činjenica na terenu - dodao je Čeferin.

On je naglasio i da je VAR potreban fudbalu te naveo primjere u kojima je pomoć tehnologije neophodna.

- Ovdje govorimo o tome da li je igranje rukom ili prekršaj načinjen unutar ili van kaznenog prostora. VAR je koristan i za grube prekršaje za crveni karton koje sudija ne vidi ili kao pomoć pri otkrivanju identiteta igrača koji je načinio prekršaj - zaključio je Čeferin.

 

Deblje linije

Prvi čovjek UEFA Aleksander Čeferin otkrio je da bi moglo doći do promjene u korišćenju VAR tehnologije prilikom analize potencijalnih ofsajd situacija.

- Uvešćemo nešto deblje linije, kako bi se izbjegli ofsajdi od jednog centimetra, jer to nije suština uvođenja VAR sistema. Jedna takva situacija i mali ofsajd mogu da upropaste cijelu sezonu nekog kluba - upozorio je Čeferin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana