ФИФА удар на оснивање Суперлиге: Ко је буде играо неће моћи на Свјетско првенство и у Лигу шампиона

Г.С.
ФИФА удар на оснивање Суперлиге: Ко је буде играо неће моћи на Свјетско првенство и у Лигу шампиона

То значи да у случају постојања некакве европске Суперлиге, сви фудбалери који учествују у том такмичењу не би могли никада да заиграју за своје репрезентације на Свјетском првенству или континенталним такмичењима, док би сви ти клубови били избачени из континенталних клупских такмичења, дакле Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конфедерација.

ФИФА и њене континенталне конфедерације су постигле споразум - никакве европске Суперлиге неће бити ако се они питају. У супротном, сви који би учествовали у новом затвореном такмичењу трпели би посљедице.

У четвртак су заједничко саопштење издали председници ФИФА и шест конфедерација које организују фудбал на континенталном нивоу у којем се јасно тврди - никакво ново затворено фудбалско такмичење неће имати подршку ових организација.

Након вијести да би бројни најбогатији европски клубови могли да оснују своје такмичење затвореног типа, по угледу на НБА и Евролигу у кошарци, највиша фудбалска тијела ријешила су да издају саопштење.

- У свјетлу недавних медијских нагађања у вези са стварањем затворене европске "Суперлиге" од стране неких европских клубова, ФИФА и њених шест конфедерација (АФЦ, ЦАФ, Конкакаф, КОНМЕБОЛ, ОФЦ и УЕФА) још једном желе да нагласе да такво такмичење не би било признато од стране ФИФА или њених конфедерација.

- Било који клуб или играч који би био дио таквог такмичења као посљедицу би имао дане би могао да учествује у било ком такмичењу организованом од стране ФИФА или њених припадајућих конфедерација - стоји у саопштењу.У саопштењу се наглашава и да статути ФИФА као и њених конфедерација наводе да сва такмичења морају да буду призната од стране њихових одговарајућих тијела на одговорајућем нивоу, од стране ФИФА на глобалном, и од стране конфедерација на континенталном нивоу.

- У свјетлу тога, конфедерације препознају ФИФА Светско клупско првенство у свом тренутном и новом формату, као једино глобално клупско такмичење, док ФИФА препознаје клупска такмичења организована од стране конфедерација као једина клупска континентална такмичења - наводи се у саопштењу.

ФИФА подсјећа да основу фудбалских структура "чине универзални принципи спортских заслуга, солидарности, промоција у више рангове и испадања у ниже, на основу којих је фудбал остварио глобалне успјехе".

С друге стране ФИФА није та која плаћа фудбалере већ најбогатији свјетски клубови и јасно је да заговарачи Суперлиге Европе, међу којима су Реал, Барселона, Манчестер јунајтед, Јувентус и остали европски суперклубови, неће лако одустати од амбициозног пројекта на оснују своју затворену лигу.

Стога може лако да се деси да на неком од наредних Свјетских првенстава у фудбалу не гледамо најбоље фудбалере свијета, већ само оне који ће остати ван европске Суперлиге. Био би то почетак краја репрезентативног фудбала каквог познајемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана