Александар Вуковић, тренер Легије, за “Глас Српске”: Наставак лиге многе екипе спасио банкрота

Милан Зубовић
Александар Вуковић, тренер Легије, за “Глас Српске”: Наставак лиге многе екипе спасио банкрота

ВАРШАВА - Фудбалери Легије након 80 дана коначно су одиграли такмичарску утакмицу и то у Купу Пољске чиме су најавили наставак првенства овог викенда.

Бањалучанин Александар Вуковић који као тренер предводи пољски тим изјавио је у интервју за “Глас Српске” да је једва дочекао повратак мечевима без обзира што се одигравају уз максималне мјере заштите од вируса корона. У Купу су славили на гостовању код Легнице да би потом ноћили у истоименом мјесту и продужили за Познањ гдје ће у суботу играти првенствени дерби са Лехом.

- Коначно смо се вратили на терен што нас све много радује. Није било толико страно што су трибине биле празне. Ни око стадиона није било људи, што је обично случај током припремних утакмица, само што је сада већа доза озбиљности међу народом. Куп утакмица била је без права на грешку, јер се у овој фази игра само један меч и циљ нам је да догурамо до трофеја. Била нам је ово прва утакмица након 80 дана и није било лако изаћи и одиграти квалитетно - изјавио је Вуковић.

И поред чињенице да бар у уводном колу наставка првенства неће бити публике стручњак из Бањалуке срећан је што је такмичење настављено. Од прекида нико није имао користи, а клубови би били доведени у безизлазну ситуацију.

- Здравље људи је најважније и надамо се ће све ово бити само ружна прошлост. Ипак, чињеница је да бисмо били у великим проблемима да је сезона прекинута и да би неколико клубова било пред банкротом. Сви добијају велики новац од телевизијских права. Конкретно, у случају неиграња преосталих 11 утакмица Легија би остала без пет милиона евра које телевизијске куће не би платиле тако да је све урађено да такмичење буде настављено. Надамо се да ће уредно бити приведено крају. Такође, вјерујем да ће ускоро бити дозвољено ограничен број гледалаца на трибинама што ће бити корак ка потпуном повратку навијача, јер нас на домаћем терену просјечно бодри 22.000 људи. Суштина је да све крене постепено да ова несрећа не удари поново - појаснио је Вуковић.

Послије никад дуже паузе сви играчи су показали висок ниво залагања током тренинга и премијерне утакмице.

- Имамо циљеве које желимо да остваримо и примијетио сам да је било додатне мотивације на утакмици, јер током припрема нисмо имали дозволу да играмо пријатељске мечеве. Жељни смо такмичарских утакмица и повратка у нормално стање - додао је Вуковић.

Једна од најтежих ствари биће путовања, јер је Пољска огромна земља, а авионски саобраћај није заживио. Одлазак на утакмицу аутобусом понекад ће трајати и по 12 часова. То је својеврстан ризик и од евентуалне заразе, али Вуковић каже да је све под контролом.

- На почетку нисмо знали шта нас је снашло и са чиме се боримо. Сада је доста другачије, али не потцјењујемо ситуацију. Ако се понашамо нормално и имамо дисциплину можемо сасвим нормално да функционишемо - истакао је Вуковић.

Прекид првенства Легија је дочекала на првом мјесту са осам бодова више у односу на актуелног шампиона Пјаст. Иако та предност дјелује огромна до краја такмичења има 11 кола, а лига је прилично изједначена. Ипак...

- Наш циљ је да останемо ту гдје јесмо. Имамо предност која не смије да нас уљуљка, јер имамо четири меча до краја овог дијела шампионата и још седам у плеј-офу са екипама из горњег дијела табеле. Нерадо се сјећамо прошле године када смо такође имали лијепу предност, а нисмо постали шампиони што нам је велика школа - казао је Вуковић.

Све екипе очекује паклен ритам играња до краја шампионата, па ће тренери морати много да комбинују.

- То је ситуација у којој се морамо снаћи и пронаћи најбоља рјешења. Сигурно је да ћемо користити више играча на тренинзима и утакмицама да избалансирамо екипу и не оптеретимо исту групу фудбалера. Сигурно је да ћемо након утакмице Купа ротирати пет, шест играча у првој постави. Идеја је да бар половина тима буде свјеже. Имамо ростер од 20 играча и не вјерујем да ће бити проблема када направим неку промјену. Клубови који имају шири ростер дефинитивно ће бити у предности - нагласио је Вуковић.

Мало времена до идуће сезоне

По завршетку сезоне неће остати много времена до почетка нове што значи да екипе неће проћи класичне припреме.

- То је нејасна ситуација јер нема потврђених термина за евротакмичења и домаћа такмичења. Ако све буде како прижељкујемо сљедећа сезона буде играна како треба имаћемо само две-три седмице без лигашких утакмица и одмах крећемо са уводом. Неће бити припреме јер ће екипе изаћи из такмичења и први одмор чека нас у децембру, а послије Нове године прве класичне припреме. Крај сезоне планиран је 18. јула док је наговештај да поново крећемо у првој половини августа - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана