Владимир Мицов, кошаркаш Олимпије за “Глас Српске”: Фајнал фор створен за изненађења

Душан Репија
Владимир Мицов, кошаркаш Олимпије за “Глас Српске”: Фајнал фор створен за изненађења

МИЛАНО - Велика улагања посљедњих година коначно су се исплатила Олимпији из Милана која је послије 29 година изборила наступ на Фајнал фору Евролиге, а српски кошаркаш Владимир Мицов нада се да се ту не завршава пут “манекена”, иако је ривал у полуфиналу моћна Барселона.

Сјајна серија против Бајерна и умало прокоцканих плус 11 на минут и 20 секунди до краја брзо се заборављају након дуго чеканог успјеха. Петорка која је била на терену прерано се опустила, Нијемци су имали шансу да их шокирају, али се на крају све добро завршило.

- Ух, мало смо прерано почели да славимо. Они су погодили две тројке, контру, затим смо направили фаул у нападу... Ипак, мислим да смо боља екипа и да смо заслужили пролаз, а дешавања из финиша петог меча, као и цели трећи треба да нам буду за наук. После 2:0 смо олако ушли у трећу утакмицу, а они нас одучили од кошарке и напумпали самопоуздање. Успели смо у петом да будемо паметни изузимајући тај финиш, па смо стигли до стварно историјског успеха. Клуб никада није био међу четири најбоља у овом формату. Идемо даље, ко зна шта је све могуће - рекао је Мицов за “Глас Српске”.

Олимпија је минулих сезона имала сјајан састав, али без већих успјеха. Онда је на старту прошле сезоне породица Армани за тренера поставила Етореа Месину и све је кренуло на боље. Наш саговорник има посебну везу са легендарним стручњаком.

- Он ми је отворио врата кошарке на највишем нивоу када ме је из Кантуа довео у ЦСКА. Нажалост нисмо у две сезоне успели да освојимо Евролигу иако смо баш у Милано дошли са ореолом великог фаворита, али нисмо успели. Ко зна, можда нам се сада врати јер не спадамо у групу фаворита. Реално гледано Барселона и Ефес су у предности - нагласио је Мицов.

Ипак, у оваквом формату завршнице чешће се дешавало да изненаде аутсајдери него да улогу оправдају фаворити. Управо су Месина и Мицов окусили ту горку судбину 2014. године када их је изненадио Макаби.

- Када ме је позвао прошлог лета и рекао да долази у Милано био само одушевљен. Рекао ми је да је много научио у НБА лиги од Грега Поповича, нарочито када се ради о опоравку играча и неким тактичким сегментима. Зато сам умерени оптимиста пред мечеве у Келну. Барса јесте фаворит, њени играчи су велики, снажни, огромни, али како их је намучио Зенит можемо и ми нарочито пошто се игра на један меч. И ми смо јаки, способни да одиграмо врло агресивно у нападу јер имамо много више атлета у односу на прошлу сезону, али и могућност да преузимамо у одбрани. Уз то, бићемо прилично растерећени - нагласио је Мицов.

Ни на завршници у Келну (28 - 30. мај) неће бити публике, а момак из Београда каже да су се играчи нажалост навикли на играње у условима у којима се чује свако шкрипање патика.

- Шта је ту је. Постојала је шанса да Фајнал фор буде пребачен у Русију или Израел, али је то отпало. Корона је све пореметила и отежала, а када су у питању навијачи мислим да су највише изгубили Жалгирис, Макаби и грчки клубови - нагласио је српски рекордер по броју наступа у Евролиги.

Ово му је десета сезона наступа у елити, а уговор му истиче на љето.

- Лепе бројке. Оборио сам и неке клупске рекорде и личне јубилеје јер ми је ово 20. сезона као професионалцу. На све гледам врло реално, свестан сам да су дошли млађи, бржи, јачи, агресивнији, али се надам да могу одиграти још једну сезону на највишем нивоу па полако приводити каријеру крају - закључио је Мицов.

Мицић нема снаге за славље

Осим Владимира Мицова на Фајнал фору ће од српских кошаркаша наступити још само Василије Мицић, пошто је центар ЦСКА Никола Милутинов због повреде завршио сезону. Мицић је био један од кључних играча Ефеса у узбудљивој серији против Реала која је завршена побједом турског тима у мајсторици.

- Осећали смо велики притисак уочи петог меча. Можда то није могло да се види са стране, али је речима немогуће описати како смо се сви у тиму осећали, јер смо били свесни какав је улог и шта можемо да изгубимо, а са друге стране паркета је била моћна екипа. Срећан сам, заиста јесам, али у овом тренутку немам снаге да се радујем. Требаће мало времена да осећај притиска и стреса замени радост  - рекао је Мицић.

“Шарање” у Бањалуци

Владимир Мицов је минулих година често долазио у Бањалуку да посјети пријатеље и испуни жељу за новом тетоважом. 

- Долазим чим се роди идеја за нову тетоважу, а све у договору са мајстором Педијем. Имам много пријатеља, чујем се са Марком Шћекићем и стварно волим да “углавим” два - три дана у календар како бих дошао у Бањалуку. Надам се да ћу успети овог лета - рекао је Мицов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана