Велибор Бора Милутиновић, фудбалска легенда: Немам појма како сам са пет репрезентација био на Мундијалу

Милан Зубовић
Велибор Бора Милутиновић, фудбалска легенда: Немам појма како сам са пет репрезентација био на Мундијалу

БАЊАЛУКА - Требало је проћи 58 година да Велибор Бора Милутиновић поново посјети Бањалуку. Легендарном фудбалском тренеру уручена је награда "Златна плакета - Миљан Миљанић", као интернационално признање за цјелокупан допринос фудбалу.

Остаће записано да је водио седам различитих репрезентација и са пет се пласирано на свјетска првенства, а ниједна од њих у том тренутку није била велесила.

- Када су ме питали: "Како си успео да одведеш све те репрезентације на Мундијал", одговорио сам: "Немам појма". Одавно сам отишао из Србије, 1966. и највише година сам живео у Мексику, а последњих десет у Катару. Када сам био играч, Миљанић ми је рекао: "Путуј и пиши". Када су ме питали како имам тако добре резултате, говорио сам им да сам из Бајине Баште. Какве везе има то? Када је Бог стварао свет створио је воду Дрину и ваздух Тару, а ватра. Шта је ватра? То је менталитет тог света из Бајине Баште. Имао сам срећу да имам два старија брата Милорада и Милоша, који су ме вукли напред - започео је причу Милутиновић.

Посљедњих година не бави се тренерским послом већ је савјетник организатора Свјетског фудбалског првенства у Катару 2022. године. Као селектор водио је Мексико, Костарику, САД, Нигерију и Кину на мундијалима.

- Ако те позову ти идеш и кажу ми: "Боро, ти не радиш", а ја им одговарам: "Па нико ме не зове". Када саберем све, схватим да сам имао среће са мексичким тимом и направио историјски резултат те 1986. године. Имао сам седам играча стандардних и осмог резервног голмана, који су професионални фудбал почели да играју у мом тиму. Могу да спомињем Уга Санчеза у екипи, али се сетим анегдоте у вези са њим. Предложио сам га Црвеној звезди и Партизану и рекао да имам доброг центарфора. Кажем им да је висок 175, није брз, "нема" десну ногу, слаб техничар... па су ми рекли: "Предај га Партизану", али им кажем да има осјећај за гол. Две године касније Васовић је био тренер и изгубили су од Реала са 0:3, а он је давао голове - рекао је Милутиновић.

Познат је као одличан мотиватор, који је из играча осредњег квалитета извлачио оно најбоље и са четири од пет селекција изборио је други круг такмичења на мундијалима.

- Костарика је прича за себе. Звао ме пријатељ два и по месеца пред СП у Италији и питао да ли би хтео да радим у Костарики, а ја му кажем да бих ишао са задовољством, али не желим да испустим Мундијал, а он ми каже: "Па зато те зовем". Додао је да они не могу да плате, а ја их питам колико ја треба њима да платим да радим за њих. Тада смо направили историјски резултат да је један дебитант остварио двије побједе. Питали су ме како сам мотивисао Американце, јер то није њихов фудбал. Ипак, њихова спортска култура је изванредна, али сам имао талентованих играча и осећај ко може да уђе у тим. Са Американцима није било ничега, али смо имали компетативан тим - истакао је Милутиновић.

Жао му је што са Нигеријом 1998. године није остварио бољи резултат.

- Није коректно да се употреби реч "тешко" када је у питању сарадња са Нигеријцима, јер човек треба да зна какав је однос тих људи у земљи. Они желе, али не знају и никада нисам имао боље играче, мада је то био најслабији тим, док сам у другим земљама имао слабије играче и јачи тим, односно тимски дух - нагласио је Милутиновић.

Фудбалска игра много се промијенила од времена када је он био играч, а фудбал је експанзију доживио посљедњих година уласком великог капитала.

- Кажу да је ово Свјетско првенство било много добро. Због чега? Кажу публика, стадиони, а мене интересује квалитет фудбала. Фудбал је сада другачији, али не могу да причам, јер ће рећи: "Бора се прави паметан". За СП у Катару биће мало другачије, играчи неће имати напорну сезону, јер ће играти у децембру, а не у мају, на крају сезоне - рекао је Милутиновић.

Уједно, у фудбал је уведено много нових правила, као и технологија, док легендарни Бора има свој приједлог.

- Мислим да би било корисно да буде тајм-аут. Ту можете да видите да ли тренер види или не види стање на терену. Тај минут предаха могу да користим и кажем играчима да не иду напред, већ назад и да мој тим сачува добар резултат. Добар кошаркашки тренер зна када треба да узме тајм-аут, тако бих да буде и са фудбалом - изјавио је Милутиновић.

Србија без одговора

Милутиновић није желио да говори о репрезентацији Србије.

- Много је тешко да дам одговор на то питање, из простог разлога што сам тако васпитан и морам да поштујем тимове и тренере. Жеља ми је да Србија, Партизан и Звезда победе све, али не волим да дајем прогнозе и анализе, јер не желим некоме да дам могућност да прича о мени. То једино могу да причам незванично. Није проблем наш менталитет. Тако сам васпитан и тетка ме је васпитала и стално сам јој персирао - рекао је Милутиновић.

Као Француска

Селекцију Кине водио је на на Мундијалу 2002. године и најмногољуднијој земљи свијета то је био дебитантски наступ.

- Пред Светско првенство у Јапану и Јужној Кореји помолио сам се Богу и желио сам да прођемо као Француска која је бранила титулу. Имали смо сва три пораза у групи и нисмо дали гол. Тако да смо прошли исто као Француска, која је такође уписала три пораза и није дала гол. Тако да треба бити прецизан у својим жељама - рекао је Милутиновић.

Исланд

Тимски дух истиче као главну одлику екипе и импресиониран је Исландом.

- Немају квалитетну лигу, немају стадионе, али имају публику, па треба да познајеш тај народ. Они су као Норвежани, Швеђани, односно викинзи и то је тај менталитет. Ако имају још којег квалитетног играча, онда се прави резултат. Други пример су Јапанци и њима не треба много. То је земља где је све прецизирано и тимски рад почиње од куће, породице и земља и тренер могу нешто да допринесу. Али ко треба да ради испочетка, онда је то тешко - казао је Милутиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана