Универзитет у Бањалуци: Подршка репрезентативцима Србије у баскету

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Декан Факултета за физичко васпитање и спорт Универзитета у Бањалуци Борко Петровић угостио је данас чланове репрезентације Србије у баскету "три на три" и поручио да је овај факултет спреман да им своје кадровске и материјалне капацитете стави на располагање за потребе тренирања.

Петровић сматра да Институт за спорт, дворане, фитнес-кабинети, те професори ове високошколске установе могу да допринесу успјесима професионалних спортиста.

"Биће нам част да дио припрема за Свјетска првенства, Олимпијске игре, као и Фибине три на три турнире обаве код нас", рекао је Петровић Срни.

Професор кошарке на Факултету за физичко васпитање и спорт Универзитета у Бањалуци Игор Вучковиће рекао је да је велика част угостити свјетске шампионе.

"Није лако остварити тако значајан резултат, иако ми Срби традиционално играмо добру кошарку. Ово је само плод традиционалне југословенске способности да креирамо и стварамо играче, који данас играју значајну улогу на међународној сцени", рекао је Вучковић новинарима у Бањалуци.

Он је изразио жаљење што студенти због епидемиолошке ситуације нису у прилици да се сретну за овим врхунским спортистима, те да из прве руке чују њихова искуства у постизању успјеха.

Члан репрезентације Србије у баскету "три на три" Марко Савић рекао је да бити најбољи са собом носи и притисак са којим екипа треба да зна да се носи и да им је неостварен циљ остао освајање Олимпијских игара.

"Спремали смо се за то ове године, али због целе ситуације изазване вирусом корона то је отказано. Ми настављамо да се припремамо, те се надамо да ће Олимпијске игре бити одржане наредне године", рекао је Савић.

Он је додао да је конкуренција у овом спорту велика, али да је предност репрезентације Србије што су већ дуго на окупу и имају значајно искуство.

Савић је додао да Бањалука и Република Српска имају значајну традицију у кошарци, те да постоји одређен потенцијал, као и простор за сарадњу у унапређењу баскета на овим просторима.

Репрезентација Србије у баскету "три на три" је четвороструки свјетски и двоструки европски шампион.

Као једна од три најбоље екипе на ФИБА ранг-листи директно се квалификовала на Олимпијске игре у Токију, које би требало да буду одржане наредне године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана