Сарадња Ђоковићеве академије и ТК "Фоча"

Срна
Foto: Срна

ФОЧА - Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра "Новак" у Београду и власник Тениске академије "Божовић" у Цириху најавио је сарадњу те двије познате школе тениса са Тениским клубом "Фоча" у којем се данас упознао о начину рада и клупској организацији.

Велики пријатељ Новака Ђоковића најавио је могућност стручног усавршавања тренера из Фоче у "Новак центру", али и учешће младих талената из Фоче на турнирима у Београду.

Након што је присуствовао тренингу школе тениса, Божовић је рад у Тениском клубу Фоча, на скали од један до 10, оцијенио петицом.

"Зато што се морају побољшати услови рада, да се едукују тренери и да се омасови школа тениса. Талентоване деце има и битан је рад, какав је концепт и како се деца усмеравају. Тренери морају да раде више на себи, да буду вечити и учитељи и ученици", истиче Божовић.

Он је напоменуо да тренери морају да уче уз друге искусне тренере, који имају више десетина година рада, да не би правили исте грешке.

"Тенис је популаран и поента је задржати децу и уз њих едуковати и родитеље, објаснити им какав је пут тенисера. Овдје се дефинитивно мора радити на организацији, да се направи визија клуба. Искрено се надам да ће клуб достићи потребан ниво, а ја ћу дати све од себе да их усмерим, пренесем своје искуство и знање, а и у многим другим сегментима да помогнем", обећао је Божовић.

Некада један од најталентованијих тенисера Европе, који је рано прекинуо играчку каријеру због повреде и више операција, након чега се посветио тренерском позиву, каже да су дјеца у Фочи мотовисана, ведра и позитивна и да је само потребно вриједно радити са њима.

"Нема ту велике филозофије. Ако хоћете да успете и било ком сегменту морате доста да радите да достигнете пун потенцијал", каже Божовић.

Божовић је најавио организовање турнира у Фочи, како за дјецу, тако и за рекреативце, да би се тенис омасовио и да би се чуло за ТК "Фоча".

"Да бисмо то урадили, морамо прво да средимо неке најосновиније ствари у Клубу, да их системски ријешимо", навео је Божовић.

У Фочу га је, између осталог, довео и зов за коријенима, јер је његов покојни отац из фочанског села Фалиши у мјесној заједници Челебићи.

"У Фалишима имам породичну кућу, коју ћу надам се реновирати", додао је он.

Пријатељство Бојана Божовића и Новака Ђоковића почело је још у дјетињству, од 12. године, када су заједно играли у "Партизану" и репрезентацији тадашње Савезне Републике Југославије и освајали државне и европске титуле у омладинским категоријама.

У 21. години почео је да се бави тренерским послом, прво у Србији, а затим у Швајцарској.

"У Швајцарској сам основао академију и сад тамо имамо 11 тренера. У међувремену ме Новак позвао да помогнем да поставимо академију Новак у Београду. Сада је то на почетку и надам се да ће на прољеће бити Тениска академија Новак Ђоковић", каже Божовић.

Он је поручио да се нада да би Новак Ђоковић могао посјетити ТК "Фоча", када уз помоћ "Новак центра" овдашњи спортски радници достигну потребан ниво рада.

Предсједник ТК "Фоча" Дејан Павловић каже да сам долазак Бојана Божовића значи много за фочански тенис.

"Ово је сигурно почетак добре сарадње. Оно што је нама у првом моменту неопходно јесте набавка балон дворане, гдје би дјеца могла да тренирају током цијеле године, јер ово није довољно", рекао је Павловић.

Он је најавио одлазак једног од тренера из Фоче на "Новак академију" у Београд.

Тренер у ТК "Фоча" Срђан Фундуп каже да је завршио први ниво тренерског курса и да се нада да би ускоро могао проћи и ниво два.

"Дјеца нам све више пристижу, тако да су нам потребни бољи услови, више реквизита, више наступа на турнирима. Сарадња са Новак центром је велики помак за наш клуб", рекао је Фундуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана