Сара Ћирковић, шампион свијета на првенству за млађе сениоре: Ништа мање од злата нисам очекивала

 Милан Зубовић
Сара Ћирковић, шампион свијета на првенству за млађе сениоре: Ништа мање од злата нисам очекивала

ВАЛЕНСИЈА - Златна медаља стиже у Републику Српске и то из Шпаније са Свјетског боксерског првенства за млађе сениоре.

Сара Ћирковић заблистала је у пуном сјају и као члан репрезентације Србије попела се на највиши степеник побједничког постоља оставивши иза себе 19 такмичарки те ујединила европску и свјетску титулу. Дјевојка из Братунца која наступа за Обилић из Зворника није могла да сакрије радост након феноменалног успјеха којем се надала када је са тренером Мирком Ждралом кренула пут Ла Нусије покрај Аликантеа.

- Осјећам се јако испуњено, задовољно и поносно. Заиста је јако лијеп осјећај, након много тешких тренутака, припрема, успона и падова попети се на кров свијета. Успјела сам да учиним поносним себе, мој град, моје најближе, а највише тренера Мирка Ждралу и због тога ми је много драго. Много сам радила са њим, исправљала сваку грешку, били смо фокусирани, спремни и нисмо дозволили да нам било шта стане на пут - изјавила је Ћирковићева за “Глас Српске”.

Све противнице добила је резултатом 5:0. Прво је у осмини финала побиједила Шејлу Морено Кастиљо из Мексика, затим је била боља од Енглескиње Ебони Џонс, да би у полуфиналу тријумфовала против Индијке Тамана Тамане, а у финалу против Данкиње Софи Росхауг.

- Најтежи ривал био је у финалу. Познавала сам је и знала сам да нам неће бити лако да је побиједимо, али смо тренер и ја добро спремили тактику. Ушла сам у меч под малим притиском и имала трему. Прву рунду сам добила са 4:1, а друге двије са по 5:0. Трећа је била најбоља када сам се већ опустила и почела “плесати”. Била је то моја најбоља рунда на овом првенству - истакла је Ћирковићева.

Признала је да је вјеровала да може отићи до краја.

- Ништа мање нисам очекивала. Била бих чак разочарана да нисам освојила ово Свјетско првенство. Били смо сигурни у то. Ове године освојила сам и Европско првенство и проглашена његовом најбољом боксерком, тако да ми је и то дало додатну сигурност у себе. Годину завршавам без пораза и она је моја најуспјешнија до сада. Сљедеће године прелазим у категорију сениорки, неће бити лако, али спремамо се за то и надам да ћу наставити овако - нагласила је Ћирковићева.

Са свих страна стижу честитке за феноменалан успјех.

- Добили смо много подршке, похвала, честитки... чини се да је Сара успјела да обједини нацију, усрећи и пуно нам је срце због тога - истакао је њен тренер Мирко Ждрало.

Он је најупућенији у њен успјех и казао је да је на СП наступило 598 боксера из 73 државе, 21 земља имала је представника у финалу, а само девет освајача златне медаље. Посљедњу омладинску свјетску медаљу Србија је освојила 1998. године у Буенос Ајресу и то Геард Ајетовић (сребро) и Дејан Рибаћ (бронзу).

- Сарин успјех није дошао напрасно па нисам изненађен, јер је она двострука вицешампионка Европе и актуелна шампионка Европе која је ове године освојила ЕП на којем је проглашена за најбољу боксерку, што никада у историји српског бокса никоме није пошло за руком. Када смо са великом вјером кренули на ЕП у априлу ове године рекли само да је неуспјех све осим злата. То није била машта, ни прекомјерна амбициозност. Једноставно након свих припрема, иностраних кампова, спаринга, припремних турнира Сара је показала да је сазрела за велике ствари. Да можемо до злата схватили смо када смо освојили ЕП и са тим циљем кренули на Свјетско првенство - рекао је Ждрало.

Нагласио је да је најтежа ривалка била Индијка Тамана, првакиња Азије. 

- Увијек сам био неко ко је прижељкивао велике успјехе, али када дођемо до њих волим рећи да су они само путоказ да можемо више, па тако и сада. Свјестан сам колико Сара може и она је такође, али све то уз живот предан овом спорту, а то значи у великој мјери фанатизам који професионални спорт тражи, најбитније је да је Сара већ показала да то може и да је то испуњава - казао је Ждрало.

Цијена професионализма

Ждрало и Ћирковићева су много дана провели даље од својих најмилијих, а сада све подређују Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

- Имамо план припрема и такмичења до наредних Олимпијских игара, што постављамо као крајни циљ. План се коригује према измјенама у календару такмичења, али већ знамо шта нас очекује у којем дијелу године. Најважније је да се Сара одмори, проведе што више лијепих тренутака са својом породицом и најдражим људима и да наредну годину дочека са много енергије. Ове године смо били одсутни од куће, пропустили много важних датума, прослава и тренутака са својим најближима, али то је цијена врхунског резултата и професионалног спорта - нагласио је Ждрало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана