Никад јаче друштво на старту бициклистичке трке "Београд - Бањалука"

Душан Репија
Никад јаче друштво на старту бициклистичке трке "Београд - Бањалука"

БАЊАЛУКА - На старту бициклистичке трке "Београд - Бањалука" појавиће се 175 возача из 25 тимова свијета, а најјачи је про континентал тим Каха Рурал.

Шпанска екипа годинама уназад је учесник највећих трка па иако долази по први пут на најјачу трку у региону сигурно ће имати највише амбиције. Баш као и прошле године трка ће имати четири етапе. Прва је заказана за 4. септембар од Београда до Бијељине, дан касније бициклисти ће из Семберије возити до Власенице, а потом од Брчког до Теслића, док је посљедња етапа на програму 7. септембра опд Прњавора преко Дервенте, Српца, Градишке и Лакташа до Бањалуке. Припреме за трку су у завршној фази, јер је добар дио посла урађен и до априла када је и стандардни термин, али је одгођен због пандемије вируса корона.

- Усудио бих се рећи да су правила које смо добили из Међународне бициклистичке федерације (UCI) још строжија неко ова која прописује наш Кризни штаб. Бициклисти и сви чланови тима морају имати негативан PCR тест не старији од 48 часова приликом уласка у земљу, учеснике ћемо морати да смијештамо у мање групе у хотелима, а посебна правила важе за старт и понашање публике, те и за церемонију додјеле награда. Посљедња ће наравно бити од наших институција, јер нам ни у ком случају није циљ да ризикујемо или не дај боже додатно погоршамо ситуацију. Ипак, вјерујем да ћемо одржати трку и у оваквим временима, јер би и на тај начин послали поруку да смо спремни, одговорни и организовани - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Прво издање догађаја који спаја два највећа српска града са двије обале Дрине одржано је 2007. године. Од тада траје и подршка министарства породице, омладине и спорта, које је и 14. годину уз манифестацију која окупља неколико стотина учесника из свих крајева свијета.

- Ове године се налазимо у мало специфичнијим условима, те немамо прилику за одржавање пратећих догађаја, али ће свакако бити прилика да покажемо наш спортски, али и туристички потенцијал, те да учврстимо везе и добру сарадњу са Србијом - навела је минустар Соња Давидовићева.

Огромна подршка свакако су и градови домаћини старта и циља етапа, који практично имају партнерски однос у организацији. Ове године то се посебно односи на Бијељину која је домаћин циља прве и старта друге етапе.

- Дуго смо уз трку и нема разлога да тако не остане иако је ова година прилично специфична. Радујемо се доласку каравана који ће ове године бити јачи него икада и сигурно ћемо бити добри домаћини - рекао је шеф одјељења за спорт града Бијељина Боро Ђокић.

Теслићани већ традиционално у великом броју изађу на улице да поздраве бициклисте, а начелник Милан Миличевић нагласио је значај трке за ову општину.

- Поносан сам што је Теслић традиционално домаћин једне од етапа ове трке. Постоји десетак културних и спортских догађаја у нашој општини који су препознатљиви и који окупљају значајан број људи, али ова трка је заиста топ догађај за Теслић. Показало се да је интересовање Теслићана огромно када је овај караван у нашем граду, трка је прихваћена на заиста добар начин и желим сходно томе да честитам организаторима. Имамо и читав низ пратећих догађаја који промовишу нашу општину и у том смислу се радујемо наставку традиције - нагласио је Миличевић.

Прњавор је општина гдје ће стартовати посљедња етапа.

- Прњавор има огромну част што је дио једног оваквог догађаја. Посебно желим да се захвалим организатору јер улажу много напора. Ми знамо шта све треба да учинимо да организујемо један мањи локални догађај, а да не говоримо о овој манифестацији која превазилази границе Републике Српске. Ова трка је догађај који у Прњавору привлачи највише пажње и који на најбољи начин представља све вриједности наше локалне заједнице - истакао је начелник ове општине Дарко Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана