Марко Максимовић, млади тениски шампион из Добоја: Желим постати број један у свијету

Анадолија
Марко Максимовић, млади тениски шампион из Добоја: Желим постати број један у свијету

ДОБОЈ - Марко Максимовић, петнаестогодишњи тенисер из Добоја, након што је остварио највећи успјех у историји јуниорског тениса у БиХ побједом на завршном Мастерса у Монте Карлу каже да су му циљеви да освоји Гренд Слем турнир, као и да постане број један у свијету у овом спорту.

Говорећи о успјеху који је остварио средином октобра у Монте Карлу Максимовић напомиње да је ту било најбољих осам играча до 16 година у Европи, а самим тим то је најјачи турнир, конкуренција је најјача.

-Атмосфера је била фантастична, организација је била на врхунском нивоу, као да играмо неки АТП турнир – каже он.

Највећу подршку као и у досадашњој каријери пружили су му породица, тренер и пријатељи, а овај успјех донио му је подршку спонзора и осјећај задовољства.

-Предиван је осјећај зато што знам да сам други који је са простора бивше СФР Југославије остварио тај резултат - рекао је Максимовић подсјећајући да је то до сада пошло за руком само Новаку Ђоковићу, за којег сматра да је најбољи тенисер свих времена.

Ђоковић је Максимовићу узор у тенису, а млади Добојлија почео је тренирати тенис са пет и по година.

-Разлог је био мој старији брат, јер сам га гледао како тренира. Почео сам да лупам од зид и замолио сам маму да ме упише у тениски клуб - казао је Максимовић.

У овом спорту највише му се свиђа јер како каже одлучује о томе шта ће да буде јер је у питању индивидуални спорт.

За бављење тенисом потребно је много времена и одрицања зато што тренира јако и много.

Ипак, Максимовић нема много проблема са усклађивање свих обавеза јер наставу у Спортској гимназији у Новом Саду прати онлајн. Задовољан је јер у договору са тренером налази и времена за дружење.

-Сљедеће године би волио да узмем ИТФ турнир до 18 година и да се упишем на АТП листу у синглу, јер у дублу сам већ уписан. Значило би ми доста зато што не бих морао да добијам позивнице него бих могао да улазим директно у квалификације да играм те турнире - рекао је Максимовић.

Његов тренер Денис Спахић, говорећи о Марковој побједи у Монте Карлу рекао је да је та побједа донијела доста спонзора и финансијски олакшала ситуацију за наредну годину, као и награду Града Добоја од 50.000 КМ. Осим тога овакав успјех утицао је и на Марково самопоуздање.

-Са Марком радим од његовог самог почетка, то је сада већ 11. година. Марко је постигао све што се могло постићи што се тиче БиХ, свих турнира, првак је БиХ уназад не знам ни ја колико година, освајао је европске турнире - истакао је Спахић.

Говорећи о плановима за будућност Спахић је нагласио да Марку остаје још једна сезона да игра у конкуренцији до 16 година. План је да игра само најјаче европске турнире до 16 година, те и ИТФ турнире, односно турнире на свјетском нивоу до 18 година. Добили су вајлд карте за пет features турнира и имају обећања за двије вајлд карте у Хрватској, тако да би Марко Максимовић сљедеће године требало да одигра пет до седам професионалних турнира. Циљ је да се Марко упише на АТП листу, као сингл играч, јер се ове године уписао у дублу са клупским колегом Андрејом Недићем.

Поредећи услове у којима тренира Маркова конкуренција са стањем у БиХ Спахић каже да је  тениски терен свугдје исти.

- Љети сунце сија и овдје и на западу исто, а што се тиче зимских услова имамо ову балон халу, имамо добру температуру, није нам хладно. Међутим, то се не може поредити са неком двораном на западу, односно више различитих врста подлога. Тамо имате тврду подлогу, тепих и шљаку, ми тренутно радимо само на шљаци. Марко претежно игра само на шљаци. У наставку каријере он ће морати да игра и на тврдој подлози и на тепиху, а како ћемо се сналазити, остаје да видимо. Са Марком радим буквално све и кондициони тренер сам му и тениски тренер и психијатар, психолог, и све... Што се тиче услова генерално код нас и услова на западу то је неупоредиво – истиче Спахић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана