Кинези споро уче европски рукомет

Синиша Котараш
Кинези споро уче европски рукомет

Добој - Апсолутно најатрактивнији учесник ТВ турнира рукометних шампиона “Добој 2019” је екипа Пекинга, тачније селекција тамошњег спортског универзитета.

О саставу ове екипе, њиховом квалитету, шансама и амбицијама за “Глас Српске” нешто више је рекао некадашњи хрватски репрезентативац, а сада тренер овог тима Владо Шола. Основни циљ је да кинески рукометаши прихвате европски начин играња, за шта је потребно доста времена, али и стрпљења. А до тога да Кинези постану дио СЕХА лиге дошло је након двогодишње сарадње између два универзитета, загребачког и пекиншког, када се у све умијешао и РК Загреб.

- Загребачки ДИФ је прије двије године успоставио сарадњу са сличним факултетом из Пекинга и посљедица те сарадње је и долазак једне кинеске рукометне селекције у Хрватску. Они су ту под патронатом РК Загреб, са намјером да се, кроз такмичење у СЕХА лиги, рукометно развијају - појаснио је Шола.

Сарадњу са новим тимом некадашњи голман је започео у јуну када је боравио у Кини и направио прву селекцију играча. Сада, када се Пекинг и дефинитивно преселио у Загреб, тај рад је постао свакодневан.

- Дефинитиван циљ је да се кинески рукомет што више развије. Доста тренера са овог подручја је радило у Кини, али рукомет тамо никако није успијевао да заживи и стално је тапкао у мјесту јер они тамо играју некакав свој рукомет и тек сада, када су дошли у Европу, видјели су колика је разлика у начину и квалитету играња. У Кини се уче неки шаблони по којима се игра и они једноставно не знају како да реагују када се нешто поремети. То што они тамо раде, овдје се без проблема разбија, а тамо то пролази, па они мисле да су добри. Истина, код њих постоји одређени физички потенцијал, али су у осталим сегментима веома танки. Имају перспективу и желе да се развијају па ћемо видјети колико ће у томе успјети - рекао је Шола.

Кинези већ година доста средстава улажу у спорт, првенствено фудбал, а сада је на ред, по свему судећи, дошао и рукомет.

- Држава, генерално, страховито много улаже у спорт. Тако су сада почели да издвајају више новца и за рукомет и тамо има доста европских тренера који држе предавања на семинарима, те раде као инструктори. Међутим, и код њих је, као и свагдје у свијету, изражен проблем да се очекује резултат преко ноћи, посебно када се уложи много пара. А тај процес је веома дугачак и за њега треба много времена и стрпљења - истакао је Шола.

Тренер Пекинга каже да његови играчи, али ни руководство клуба, нису превише упознати са такмичењем које ће ускоро започети, СЕХА лигом.

- Нека њихова перцепција је да је то нека лига која је јака и они мисле да могу да је играју. Међутим, ми смо до сада играли двије контролне утакмице са екипама из СЕХА лиге и показало се да то није тако јер тај њихов рукомет врло тешко може да прође поред овако квалитетних противника. Заиста је то огромна разлика и зато ми и немамо оптерећење резултатима. Оно што желимо, то је да напредују! Мени је жао што је дошло до промјене састава група, па су нас пребацили у ону тежу. Да смо остали, имали бисмо за противника Металопластику и мислио сам да бисмо у другом дијелу првенства можда могли да им узмемо бод. Овако, врло тешко ће то бити. За нас ће ипак вриједјети она стара изрека “важно је учествовати” - закључио је Шола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана