Како ће се регистровати такмичења уколико потраје пандемија вируса корона: Многа питања, а нигдје одговора

Екипа Гласа Српске
Како ће се регистровати такмичења уколико потраје пандемија вируса корона: Многа питања, а нигдје одговора

БАЊАЛУКА - Готово сви спортски догађаји у Европи, а све већи број и у свијету, стопирани су због пандемије вируса корона, а с обзиром на то да нико са сигурношћу не може да каже када ће се створити услови за наставак такмичења, почеле су спекулације шта ће се десити уколико пауза потраје два, три мјесеца.

Читајући свјетске медије и разговарајући са овдашњим функционерима у савезима заиста је много различитих приједлога и потенцијалних расплета како ће бити регистрована такмичења која су прекинута под условом да се не наставе у скоријем периоду. Оно што је заједничко за све савезе и такмичења, нико у пропозицијама није предвидио овакву ситуацију, углавном су у правилницима обухваћена одгађања односно пролонгирања на неколико дана.

Фудбал
Осим што ће у већини земаља бити тешко донијети одлуку како да првенство буде регистровано под условом да се не настави, потпуно је јасно да ће фудбал као индустрија и његове перјанице, највећи клубови, изгубити милионе евра. Продаја ТВ права, улазнице, награде од резултата и још много индиректних добитака практично ће нестати. Нијемци су већ израчунали да би такав сценарио клубове Бундеслиге коштао око 750 милиона евра, Италијане 700 милиона...
Даље, када је одлука о шампиону у питању у најлакшој позицији су Енглези јер Ливерпулу недостаје само још неколико бодова како би и математички осигурао титулу. Читајући изјаве челника осталих клубова они не би имали ништа против да титула буде додијељена "редсима", али је много компликованија ситуација када је у питању одлука који клубови ће у Лигу шампиона, а који у нижи ранг.

УЕФА ће сутра имати видео-конференцију на којој ће наводно бити предложено да буде одигран фајнал-фор у Лиги шампиона и Лиги Европе по узору на кошарку и то након што се одигра по један меч четвртфинала. Много отворених питања је и у Премијер лиги БиХ, те Првој лиги РС.
- Јасно је да морамо бити јако опрезан са одлукама, јер ће готово свака за посљедицу имати много незадовољних. Једна опција је да се прогласи крај шампионата и да се клубови рангирају по тренутном стању на табели. У случају Премијер лиге БиХ то би значило да је Сарајаво првак, а у квалификације за Лигу Европе ишла би три клуба која се налазе иза њих на табели Жељезничар и Зрињски. На међународну сцену би највјероватније ишао и Борац као четврти, јер Куп такмичење није завршено. У елиту би ушли тренутни лидери првих лига, Крупа и Олимпик, а одстоји чак и опција да премијерлигашко друштво нико не напушта, већ да оно у наредној сезони броји 14 клубова - рекао је наш извор из врха ФС БиХ.
Он је додао и да је друга опција да се када се ситуација смири одигра убрзани плеј-оф за првака и плеј-оф за опстанак. У оном за шампиона би у полуфиналу играли Сарајево - Борац и Жељезничар - Зрињски, а у борби за очување статуса Слобода - Звијезда 09 и Младост - Челик. Многе ствари би требало да буду јасније сутра када ће бити одржан састанак Комитета за такмичење ФС БиХ.

Кошарка
Конкретан потез за сада су повукли челници Кошаркашког савеза Литваније који су Жалгирис прогласили шампионом, док су Белгијанци одлучили да титулу додијеле Остендеу. Сличан сценарио могао би да се примијени и у Лиги БиХ с обзиром на то да је лидер Игокеа убједљиво најјачи клуб и да практично нема конкуренцију. Међутим, право је питање шта ће се десити са такмичењем у Евролиги и Еврокупу, а оно што је за нас још интересантније АБА лиги. Логично је да клубови који су тренутно у најбољој позицији заговарају проглашење побједника на основу садашњег пласмана, без обзира што правила налажу одигравање плеј-офа прве четири екипе. Са оваквим ставом сигурно се неће сложити ни тимови који су у зони испадања. Ипак, овдје су ствари једноставније тако да након одигравања посљедњег кола могуће је у два дана одиграти Фајнал фор и тако добити шампиона.
- Не би било лоше рјешење да у оваквим ванредним околностима организујемо завршни турнир, Фајнал фор умјесто плеј-офа. Наравно, о томе треба да се изјасне клубови јер су они власници лиге. Моје је мишљење да треба да се одигра то посљедње коло, ако треба и без публике, како би се искристалисала ситуација на табели. Послије тога ћемо да видимо како да одиграмо завршни дио. Мени се допада идеја Фајнал фора - рекао је предсједник АБА лиге Томислав Чавловић.

Рукомет
Рукометна лопта у најјачим европским лигама мироваће до 22. априла, док је Европска кућа рукомета одлучила да Лига шампиона не почне прије 12. априла. Премијер лига БиХ је прекинута дио даљег, а уколико не буде могла бити настављена, два су могућа сценарија.
- Како је одиграно више од 50 одсто утакмица пропозиције налажу да можемо прогласити шампиона по важећем пласману. Уколико не би било утакмица до 22. априла као и у Европи, тешко је да до краја маја можемо "упаковати" 11 кола, а познато је да сви клубови са играчима потписују уговоре до посљедњег дана маја. Ту је и Куп такмичење... Постоји и опција да уколико буде могуће играти, организујемо Фајнал фор, а готово је извјесно да нико од клубова неће испасти ако се првенство прекине раније - рекао нам је извор из РС БиХ.

Тенис
Можда и највећа конфузија тренутно влада у "бијелом спорту". Међународна тениска федерација (ИТФ) донијела је одлуку да се одгоде сви турнири до 27. априла, а с обзиром на то да је календар врло згуснут, практично не одстоји начин да се ове сезоне одиграју мастерси у Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, Риму, као и сви мањи турнири. Директор Ролан Гароса Ги Форже нада се да би турнир могао да буде одржан, а није искључио ни могућност да се игра без присуства публике. Тако би се бар донекле смањили губици јер би "легао" новац од ТВ права.
За сада нема наговјештаја како ће изгледати АТП листа, али је некако најреалније да се бодови освојени прошле године на отказаним турнирима сада избришу.

Који догађаји су прекинути

Фудбал
Лига шампиона
Лига Европе
Бараж за ЕП
Све лиге у Европи осим српске, руске, мађарске, украјинске и турске

Кошарка
НБА
Евролига
Еврокуп
АБА лига

Све главне лиге у Европи осим Турске

Рукомет
Лига шампиона
Куп ЕХФ
Готово све националне лиге у Европи

Тенис
Сви АТП турнири до 27. априла

Аутомобилизам
Помјерен старт сезоне "формуле 1"
Помјерен старт сезоне Мото ГП шампионата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана