Дарко Савић, директор Женског рукометног клуба Борац: Потребна нам је помоћ институција

Душан Репија
Дарко Савић, директор Женског рукометног клуба Борац: Потребна нам је помоћ институција

БАЊАЛУКА - Иза рукометашица Борца је најуспјешнија сезона у историји клуба, а испред нови изазови који захтијевају још посвећенији рад, ред и дисциплину, али и већа улагања како би “осице” сачувале трофеје освојене ове године и достојно представиле клуб у Европи послије девет година.

Обично се каже да је лакше стићи до врха него остати на њему, па се алфа и омега клуба Дарко Савић труди да што прије попуни рупе у буџету како би Бањалучанке нову такмичарску сезону дочекале потпуно спремне. Разговори са спонзорима имају половичан успјех, неки су вољни да помогну, неки се “ваде” на флеке вируса корона, па је помоћ институција неопходна.

- Мислим да смо један од ријетких клубова који покушава да пронађе што више спонзора и труди се око њих, настојећи на неки начин да оправдамо све што су нам дали. Али и то иде јако тешко. Од представника власти добили смо обећање да ће нам помоћи и вјерујем да хоће, али нам је новац потребан што прије. Тешко је да нешто планирате празних џепова, тек када имате новац, онда знате чиме располажете и испланирате динамику трошења - рекао је Савић.

Управо из тих разлога период пред старт сезоне је врло осјетљив, па се директор Бањалучанки нада скорој реализацији обећане подршке.

- Са Министарством породице, омладине и спорта имамо јако коректну сарадњу и обећана средства сигурно ћемо добити као и до сада, али је проблем рок. Имамо обећање српског члана Предсједништва Милорада Додика да ће нам помоћи у оквиру својих могућности, а надамо се и подршци предсједнице Српске Жељке Цвијановић. Увијек хоћу да истакнем да смо понос Српске јер годинама ником нисмо дали повод за ружну вијест о нама. Сви који нам помажу могу пуних уста да кажу да су наши партнери - казао је Савић.

Шест трофеја у претходној години, првенство и Куп БиХ, два трофеја Купа Српске, те јуниорска титула Српске и БиХ ипак нису били довољни да овај колектив буде примљен у бањалучку Градску управу.

- Град је испоштовао они што смо добили по правилнику, али су то јако мала средства, која нису ни десет одсто од потребног буџета. У неким локалним заједницама град финансира и по 70 одсто буџета клубова... Ипак, више нас боли што нисмо добили бар честитку. Тражили смо пријем, али су нам рекли да градоначелник нема времена и на томе се завршило. Видим да су сви други који су направили успјех угошћени, па не знам зашто ми нисмо... Не бих волио да клуб постане монета за политичко поткусуривање јер поштено радимо и ниједним својим гестом то нисмо изазвали - рекао је Савић.

Бањалучанке ће у другом колу ЕХФ купа снаге одмјерити са словачком Дунајском Стредом.

- Не знамо много о њима, осим што знамо да играју МОЛ лигу у којој се такмиче тимови из Чешке и Словачке, а од наредне сезоне и Пољске. У фокусу су нам припреме, које почињу 2. августа, јер смо већ формирали тим. Дарјана Вуклиш је отишла у Турску, али смо довели Кристину Милићевић, која има доста искуства. Појачале су нас Слађана Андрић и Лана Лончар и то је то када је у питању слагање играчког мозаика. Тренер Раде Унчанин је прошле сезоне одрадио сјајан посао и заслужио све честитке, не сумњамо да ће и наредне учинити исто - казао је Савић.

Поштен, али строг отац

“Осице” су у посљедње три године постале синоним за породичну атмосферу која влада у клубу, а добар дио заслуга иде на рачун Савића.

- На дјевојке гледам као на кћерке. Трудимо се да будем добри, али строги. Заиста ми је стало да женски рукомет подигнемо на виши ниво, па сваки мјесец завучем руку у свој џеп како би дјевојке имале све што им је потребно. Увијек се сјетим ријечи покојног Браце Павлишина који је понављао да дјевојчице учи да плешу и пјевају, а тек онда да играју рукомет - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана