Далибор Илић, кошаркашки репрезентативац Србије, за “Глас Српске”: Надао сам се да ћу одмах закуцати

Милан Зубовић
Далибор Илић, кошаркашки репрезентативац Србије, за “Глас Српске”: Надао сам се да ћу одмах закуцати

ХЕЛСИНКИ - Трзај тијелом, пробој по чеоној линији и закуцавање за 71:44... укратко су описани први поени првог кошаркаша који је као члан једног клуба из Републике Српске заиграо за сениорску репрезентацију Србије.

Прве поене за “орлове” члан Игокее Далибор Илић уписао је у 36. минуту меча против Финске (80:58) током првог кола квалификација за одлазак на Европско првенство идуће године. Меч у Хелсинкију завршио је са четири поена док је од селектора Игора Кокошкова добио шест минута на паркету, за деби и више него довољно.

- Слагао бих кад бих рекао да сам очекивао да ћу прве поене у дресу Србије постићи закуцавањем, али сам се надао јер је ипак то мој стил игре - изјавио је пресрећни Илић за “Глас Српске”.

Некадашњи капитен У18 и У19 селекција “орлића” са којима је стизао до медаља признао је да је сада потпуно другачији осјећај играња за Србију.

- Када радите оно што највише волите у животу и имате прилику то да представите у националном тиму земље коју волите, осјећај је изванредан. Одушевљен сам што сам испунио један од својих дјечачких снова који сам поставио испред себе претходних неколико година. Драго ми је што сам дебитовао са побједом и већ у првој утакмици имао прилику да упишем прве поене за А селекцију - рекао је Илић.

Дебитант у екипи има прилику да научи нешто ново од дебитанта на клупи “орлова” који ће искуство из САД и НБА лиге покушати да пренесе у Србију.

- Почаствован сам што имам прилику да радим са њим. Мислим да о његовом искуству и кошаркашком знању не треба много да причамо. Радујем се сваком новом сусрету. Радим, слушам, упијам. Сигурно да ће ми неке од ових ствари помоћи у даљем наставку афирмисања и моје каријере - казао је Илић.

Млади кошаркаш Игокее који игра на позицији крилног центра има велику помоћ од старијих играча, а против многих од њих играо је у АБА лиги док су сада на истој страни и имају исти циљ.

- Користим сваку прилику да научим нешто ново, што бих могао примијенити и искористити у својој игри и тако обогатити себе са још неким елементом. Ту смо сви као породица, како нам помажу да се што прије уклопимо са стварима везаним за паркет, тако нам исто дају савјете за ствари које су пред нама и које нас очекују. Лијепо је имати некога искуснијег на својој позицији, али немам ментора (смијех). Стручни штаб и искуснији играчи нам помажу да се што прије прилагодимо и уведемо у А селекцију - истакао је Илић.

Сви играчи српског тима уписали су се међу стријелце, а предњачио је Мирослав Радуљица са 19, док су по десет додали Раде Загорац и Алекса Аврамовић. Србија наредни меч у квалификацијама за ЕП 2021 игра у недјељу против Грузије од 17 часова.

Теа закочило 200.000 евра

Милош Теодосић неће играти за Србију у првом квалификационом прозору јер Кошаркашки савез није имао 200.000 евра за осигурање.

- Услед проблема насталог због великог износа који је било потребно бесповратно уплатити на име осигурања, Теодосић овог пута неће бити у саставу. Због висине уговора којег има са клубом и повреда које је имао у претходном периоду, осигуравајуће куће одредиле су износ од 200.000 евра који је било потребно уплатити бесповратно како би искусни плејмејкер био у прилици да заигра за национални тим - поручено је из КСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана