Српски клубови далеко иза шампиона Хрватске када је у питању продаја играча: “Вјечити” могу да сањају Олмов трансфер

Agencije
Српски клубови далеко иза шампиона Хрватске када је у питању продаја играча: “Вјечити” могу да сањају Олмов трансфер

ЗАГРЕБ - Динамо је поново направио одличан посао у вези са трансферима и љествицу подигао на виши ниво када су у питању клубови из бивше СФРЈ.

 

Највећи бисер загребачког тима Дани Олмо договорио се о петогодишњој сарадњи са Лајпцигом која би у идеалним условима могла да буде већа од 40 милиона евра. О тој суми два највећа српска клуба могу само да сањају. Црвеној звезди биле су потребне три сезоне да добаци до овог износа, а Партизану чак пет. Пред сезону 2019/20. заједно са актуелним зимским прелазним роком Звезда је продала играче вриједности 8,95 милиона евра, што су подаци специјализованог сајта Трансфермаркт. Претпрошле сезоне продали су играче вриједности 24,05 милиона евра, када су направили одличан посао са Немањом Радоњићем који је прешао у Олимпик из Марсеља за 12 милиона евра. За сезону 2017/18. “црвено-бијели” су продали играче за 14,05 милиона евра па кад се подвуче линија, дође се до износа од 47 милиона евра, мада треба да имамо у виду да је огроман број играча одлазио са “Маракане”. Када су у питању “црно-бијели”, њима су биле потребне четири посљедње сезоне. За сезону 2019/20. приходовали су 14,9 милиона евра од трансфера играча, с тим што је Страхиња Павловић ове зиме отишао у Монако за десет милиона евра. Прошле су направили трансфере вриједне 6,55 милиона евра, претпрошле 14 милиона, а током 2016/17. - 3,85 милиона евра.

Насупрот њима, загребачки тим је током посљедњих 20 година продао девет играча вреднијих од десет милиона евра. Досадашњи рекордер је Марко Пјаца који је за 23 милиона евра продат Јувентусу, затим Лука Модрић (Тотенхем, 21), Филип Бенковић (Лестер, 14,5), Марко Рог (Наполи, 13,5), Едуардо да Силва (Арсенал, 13,5), Ведран Ћорлука (Манчестер сити, 13), Матео Ковачић (Интер, 11), Дарио Шимић (Интер, 11), Јосип Брекало (Волфзбург, 10). Шпанац Олмо биће јубиларни, десети који је вреднији од десет милиона евра и престићи ће Пјацу на првом мјесту.

“Бикови” ће Загрепчанима за офанзивног везног фудбалера одмах уплатити 18,5 милиона евра, док ће за сваких 15 утакмица које Олмо одигра за екипу Јулијана Нагелсмана платити милион евра његовом бившем клубу. Динамо има право да наплати три идућа пласмана Лајпцига у Лигу шампиона, сваки по два милиона евра, док ће добити по два милиона евра уколико екипа дође до шампионске титуле. Уједно, “модри” имају право на 20 одсто наредног трансфера па је врло реално да од трансфера Шпанца инкасирају више од 40 милиона европских новчаница.

 

Остали интересенти

Поред Лајпцига, у трку за Олмов потпис укључили су се Херта и Бајер из Леверкузена, али од тога није било ништа јер су преговори са Лајпцигом отишли предалеко. Интересовање за њега показивали су Тотенхем, Атлетико Мадрид и Барселона, из чије омладинске школе је стигао у Загреб 2015. када је имао 16 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана