Снага Србије је под кошем

Приредио: Иван Драгичевић
Снага Србије је под кошем

Београд - Сада је потпуно јасно да ће репрезентација Србије игру на Свјетском првенству у Кини базирати на високим играчима. И није разлог само присуство Николе Јокића као најбољег центра планете, већ број опција које селектор Александар Ђорђевић има у рекету.

Повредом Милоша Теодосића, па затим и Драгана Милосављевића, јасно је да ће “орлови” на Мундобаскету имати четири центра, баш као у Шпанији прије пет година. Тада је Србија дошла до сребра, у првом походу са Ђорђевићем. Легендарни ас српске кошарке национални тим као тренер води петом великом такмичењу, а ни овај пут није могло без проблема. Отказа није било, сви су схватили важност Свјетског првенства, али и моменат да Србија има тим са највећим потенцијалом у посљедњих 15 година. Повреде ипак нису изостале, главни креатор и Теодосић пропустиће завршни дио припрема у Кини. Капитен није јуче отпутовао са саиграчима, а 99 одсто неће бити ни на завршном турниру, па је траку преузео Мирослав Радуљица, који ће, уз поменутог Јокића, Бобана Марјановића и Николу Милутинова, чинити најјачу центарску линију на првенству.

- Увек се рачуна на непредвиђене ствари. Задовољан сам концепцијом тима. Имамо шест спољних и шест високих играча, као у Шпанији. Имамо идеје да померимо неке играче на друге позиције које могу да покрију. Имамо импозантну висину и физичку предност. У глави имам неке замисли из којих бисмо могли да добијемо добре ствари. Немања Бјелица може да буде веома користан, пробали смо га на позицији три јер има изузетан дриблинг и креацију из дриблинга. Много идеја се изродило из утакмица и тренинга. Имамо систем који је препознатљив и који нам даје самопоуздање, али и резултат - рекао је Ђорђевић.

Одлазак “орлова” у Кину био је веома емотиван. На испраћају је био и Теодосић, који још носи заштитну чизму. Ђорђевић се дотакао ситуације у свјетској кошарци која не иде наруку ни играчима, али ни људима који воле кошарку јер свако велико такмичење репрезентација пропусти велики број играча.

- Морамо да направимо притисак да календар буде промењен и усклађен. На то нас је натерала Гагијева повреда. Кошарка се игра на терену, а не у канцеларији. Много се тражи од играча, наступ за репрезентацију јесте част, али када се деси нешто овакво, онда се појави страх и код других. То морамо да решимо заједно, ми из федерација и људи који воде и брину о кошарци. Дворане пуне асови, а то је немогуће без Теодосића, Валанчијунаса или Адетокумба. Одлазио сам неколико пута до Женеве, износио своје личне ствари. Једна од ствари за које се залажемо је да репрезентације на такмичењима имају по 14 играча. То би значило тактички, а камоли у оваквим ситуацијама - објаснио је Ђорђевић.

Србију до почетка Мундобаскета очекују још три утакмице. У те три провјере против Италије, Новог Зеланда и Француске Ђорђевић ће моћи да испроба све опције.

- Италију смо победили у Атини с великом разликом, али то није реална слика. Тамо су били без три најбоља играча, то је нереална победа која може да нас пољуља. Не сме да нас завара тај убедљив тријумф. Очекујем потпуно другачију утакмицу, што би нам добродошло. Нови Зеланд много поштујемо, њихов стил игре и приврженост дресу. Биће то добра припрема за Филипине, који играју на сличан начин. Французи су изгубили два играча из стартне петорке, ту мора да буде стављен знак питања - рекао је Ђорђевић.

 Реакција ка ФИБА

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић обратио се Свјетској кошаркашкој федерацији, гдје је порука била адресирана и осталим земљама. У тој поруци основни захтјеви су да репрезентацијама буде допуштена регистрација 14 играча умјесто досадашњих 12, те да календар такмичења буде прилагођен како би биле смањене повреде играча.

Лучић и даље ровит

Стање са повредом Владимира Лучића је боље, али и даље се опоравља од руптуре мишића. Требало би да буде потпуно спреман за највише седам дана, тако да сигурно неће играти прву припремну утакмицу у Кини против Италије, која је на програму у петак. Ђорђевић је говорио да је Лучић желио да игра и у Каунасу, што говори о огромној жељи свих играча да се жртвују за национални тим.

 

Салетови адути

Плејмејкери

Стефан Јовић

Василије Мицић

 

Бекови

Богдан Богдановић

Марко Гудурић

 

Крила

Владимир Лучић

Марко Симоновић

 

Крилни центри

Немања Бјелица

Стефан Бирчевић

 

Центри

Никола Јокић

Бобан Марјановић

Никола Милутинов

Мирослав Радуљица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана