Рукометни савез БиХ за сада јачи од ЕХФ: Три клуба морају да буду избачена из лиге

Душан Репија
Рукометни савез БиХ за сада јачи од ЕХФ: Три клуба морају да буду избачена из лиге

БАЊАЛУКА - Како су рукометаши Грачанице Халил Шахдановић, Маглаја Едо Мехинагић и Извиђача Никола Приморац регистровани у РС БиХ и добили лиценцу за наступ у Премијер лиги тек 19. фебруара, а играли за ове клубове раније ове и прошлих сезона, јасно је да у питање долази регуларност цијелог текућег првенства БиХ, али и претходне сезоне.

Наиме, тројица играча наступали су без важећих сертификата јер су њихови клубови искористили “добре везе” или немар запослених у РС ФБиХ приликом њиховог повратка из иностранства, те их регистровали, иако су се они и даље водили као чланови рукометних савеза Аустрије, Катара и Мађарске. То је на крају потврдила и Европска рукометна федерација (ЕХФ), а “Глас Српске” је у посједу преписке, односно одговора из европске куће рукомета још из новембра 2019. године, у којем се наводи да Шахдановић нема право наступа за Грачаницу или било који други клуб јер није избрисан из РС Аустрије. Из тога можемо да закључимо да су се и играч и људи који воде Грачаницу свјесно оглушили о прописе. То су примијетили челници РК Борац м:тел, који су послије меча два тима у оквиру осмог кола поднијели жалбу на његов наступ, али се испоставило да су то морали да ураде прије утакмице. Жалба је због тога одбачена као неоснована, али се клупко полако почело одмотавати. Иако ЕХФ за овакве случајеве предвиђа казну од 0:10 за тим који у свом саставу има неправилно регистрованог играча и новчану казну до 15.000 евра, ништа од тога није било довољно да РС БиХ донесе одлуку у сладу са правилима ЕХФ. На сједници Управног одбора одржаној у понедјељак ниједна иницијатива или сугестија представника српског народа није била прихваћена. Видјећемо да ли ће представници друга два народа који годинама позивају на прописе и правилнике, иначе старе и по 20 година, сада заиста поступити онако како налаже кровна кућа рукомета из Беча. Рукометни клубови Дрина и Горажде поднијели су жалбу на наступе Мехинагића и Приморца, а Борац најавио жалбу на одлуку да утакмица са Грачаницом буде регистрована резултатом којим је завршена (24:21 у корист Грачанице). Уколико не буде нових маневара представника друга два савеза, члан 83 правилника о пропозицијама мораће да буде примијењен. Он каже да комесар такмичења има право и обавезу да поништи утакмицу чак и на коју није изјављена жалба ако се догоди нешто што је у очигледној супротности са правилима игре, правилницима РС БиХ и пропозицијама, а што је од одлучујућег значаја за коначан исход утакмице. Даље, ако све буде рађено у складу са прописима, јасно је да Грачаница, Маглај и Извиђач треба да буду избачени из лиге, што се аутоматски дешава уколико клуб два пута буде кажњен са 0:10. Предсједник Рукометног савеза БиХ Слободан Задро јуче нам је кратко рекао да не може да коментарише жалбе Дрине и Горажда јер их још није видио, али је признао да је ситуација прилично замршена. Ипак, на нашу констатацију да је лига нерегуларна, баш као и претходна, упитао је:

 

 

- Да ли то значи да треба да поништимо првенство? Како би било када би се поништавале све одлуке ретроактивно када се утврде неке грешке - упитао је Задро, па смо могли да закључимо какве ће одлуке “гурати” на наредној сједници Управног одбора.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана