Ратко Ђурковић одушевљен играма својих земљака на ЕП за рукометаше: Црна Гора више нема лимите

Душан Репија
Ратко Ђурковић одушевљен играма својих земљака на ЕП за рукометаше: Црна Гора више нема лимите

БЕОГРАД - Нови тренер рукометаша Црвене звезде Ратко Ђурковић са уживањем прати Европско првенство јер је селекција његове Црне Горе највећи хит, те поручује да за момке Зорана Рогановића више не постоје лимити.

Црногорци су у Мађарску стизали у етапама због огромних проблема са вирусом корона, па су већ у старту били прежаљени пошто Рогановић свакако има много мању базу чак и од селекција у региону, а да не причамо о највећим рукометним силама. Ипак, направили су прво мало чудо против Словеније и Сјеверне Македноније, а онда у другој рунди такмичења одучили од рукомета великог фаворита Хрватску.

- Игра коју приказујемо је нешто најбоље што је Црна Гора икада имала. Момци су сазрели и схватили колики квалитет имају, а што је најважније, вјеровали су у то. Било је проблема, короне, као код свакога, али је увијек провијавао оптимизам да могу да изненаде. Словенија је била инјекција самопоуздања, а онда се десила Хрватска. Не знам у ком елементу сам више уживао - одбрана, транзиција, напад, фанатична борбеност. Била је то садржина свега лијепог што рукомет може да понуди - у даху је рекао Ђурковић.

Некадашњи тренер Борца подвлачи да овдје није крај. “Соколови” у суботу играју врло важан меч против другог највећег изненађења првенства - Холандије, а у случају новог тријумфа могли би да се умијешају у борбу за полуфинале.

- То је меч за који нико није могао да претпостави да ће бити толико важан. Холанђани играју невјероватан рукомет, константно убрзавају игру свих 60 минута, опасни су у нападу из првог таласа. Каи Смитс и Бранко Вујовић су десни бекови који су оставили најбољи утисак. Смитс има велики квалитет и сигурност. Иако сам Црногорац и имам огромне емоције, трудим се да реално гледам на ствари и мислим да имамо велику шансу. Када сами себе убиједите да сте моћни, онда немате лимите. Вјерујем и надам се да ћемо пронаћи начин да их успоримо и зауставимо њиховог средњег бека Лука Стајнса који прави дармар свакој одбрани - нагласио је Ђурковић.

Великог удјела у сјајној серији Црногораца има и голман Небојша Симић.

- Он прави чуда. Мислим да је голман који је скинуо највише чистих шутева. Само је прво полувријеме против Македоније било шкакљиво, а у свим осталим је био на врхунском нивоу. Хрватима је “ушао у главу”, почели су да га се плаше и сигурно је да му је самопоуздање на максимуму - нагласио је Ђурковић.

Признаје да није очекивао овако квалитетан рукомет на првенству због свих проблема са вирусом корона, а круг фаворита за полуфинале проширује за једну или двије репрезентације.

- Увијек су ту Француска, Данска, Шпанија, Шведска, али би било лијепо када би неко из сјенке дохватио полуфинале. Вјерујем да је то могуће - закључио је Ђурковић.

Ђерона мора да остане

Некадашњи репрезентативац СР Југославије признаје да је више очекивао од Србије, али наглашава да би Тони Ђерона морао добити подршку свих структура у савезу.

- Србија је подбацила у одлучујућем мечу са Хрватском. Ова Хрватска није боља, то је моје мишљење, али... Реализација није била како треба, шкрипало је у нападу, а онда је било немогуће “вадити” се против Француза. Сматрам ипак да Ђерона мора наставити посао. Превише је потрошено тренера у посљедњих десетак, 20 година. Мора да постоји повјерење, договор и план рада и да се гура. Резултат ће сигурно доћи - рекао је Ђурковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана