Растко Стојковић, некадашњи кружни нападач Србије  за "Глас Српске": Лијепљење дреса слика и прилика српског рукомета

Синиша Котараш
Растко Стојковић, некадашњи кружни нападач Србије  за "Глас Српске": Лијепљење дреса слика и прилика српског рукомета

БЕОГРАД - Бродолом у Грацу снажно је заболио некадашњег рукометног репрезентативца Србије Растка Стојковића, човјека који је деценију носио дрес "орлова" сусрећући се и тада са многим проблемима и нелогичностима за које кривце треба тражити на једној адреси - Рукометном савезу Србије.

С обзиром на то да из прве руке зна за оно што већ годинама прати најтрофејнији српски спорт, није ни очекивао много бољи резултат.

- Већ годинама се у српском рукомету ништа не мења, од врха према доле, не мења се систем рада, а не мењају се ни људи који су годинама у савезу. А када је већ тако, према законима физике, немогуће је очекивати било какву позитивну промену, а о неком већем успеху да и не говорим - тврди Стојковић.

Према његовим ријечима, челници савеза су потпуно неспремни одвели репрезентацију на Европско првенство.  

- Мени је једноставно несхватљиво да се неко тако односи према својој репрезентацији. Тамо ништа није штимало, а најбољи доказ за то је онај случај са лепљењем дреса Лазара Кукића. Веровао сам да ћемо добити Белорусе и Црногорце, од којих смо сигурно квалитетнији. Нажалост, момци су потпуно подлегли проблемима са којима су се сусрели, а од којих многи и немају везе са спортом - каже Стојковић.

Сматра да је један од разлога дебакла погрешна селекција противника у припремном периоду.

- Кажите ви мени, како да будеш психички спреман за првенство када те неколико дана уочи почетка намлате Французи и Норвежани? Одлазак на турнир у Француску био је велика грешка. Ко се имало разуме у рукомет зна да се то тако не ради и да је након два тешка пораза заиста тешко нормалан отићи на првенство - категоричан је Стојковић.

Послије испадања већ у првој фази шампионата кренула је права лавина напада на челнике савеза, селектора Ненада Перуничића, па и саме рукометаше, а некадашњи пивот "орлова" каже да је у потпуности сагласан са већином тих коментара, посебно са посљедњим иступом званично најбољег рукометаша Европе Петра Ненадића.

- У потпуности разумем његову одлуку да не игра јер мора јасно да се стави до знања ко је пречи. Слажем се да играчи не могу да уцењују, али имају право да траже боље услове и боље тренере. Након блеска у Београду 2012. године у тоталном смо мраку. Ови функционери немају више никаквог кредибилитета да било шта кажу играчима, јер ништа нису урадили да ваља. Само се крију иза наводих уцењивања. Па није Ненадић тражио милион евра да игра, само нормалне услове - истакао је Стојковић.

Како сам тврди, крајње је вријеме да српски рукомет добије ново руководство.

- Ови претходни за 12 година нису направили ништа, срљали су из грешке у грешку, стално понављали исте ствари и тешко је очекивати да су у стању да сада нешто промене. Морали би да се склоне у страну, да своја места препусте млађим и амбициознијим људима, са модерним схватањима, који би имали воље, жеље и стрпљења да се изборе са свим проблемима - понудио је Стојковић своје решење.

Што се тиче самог Европског шампионата, свакако да је и даље тема број један рана елиминација Француске.

- Десио им се тај кикс против Португалије, а онда су натрчали на Норвежане, у најбољој утакмици коју сам ја икада одгледао у животу. Претрпели су пораз и за њих је све било готово. У принципу, јесте изненађење, али ја верујем да ће Французи из свега знати да извуку поуке и врло брзо показати своју праву снагу - каже Стојковић.

На крају, говорећи о фаворитима за медаљу, апострофирао је само једно име.

- Заиста сам фасциниран Норвежанима, који су по мом мишљењу фаворит број један. Питање је само колико ће брзо успети да се опораве од тог феноменалног меча са Французима. Уз њих, онако из сенке, вребају Шпанија и Хрватска - закључио је Стојковић.

 

 

Словенци одушевили

Коментаришући учинак осталих репрезентација са подручја бивше Југославије, Стојковић је истакао да га је Словенија одушевила, али и да су све остале селекције показале доста.

- Словенци су много добили доласком Љубе Врањеша, добили су све три утакмице у групи и могу да се надају добром пласману. Хрватска је, свакако, испунила очекивања и опет ће се борити за место у самом врху. Македонци су били стандардно добри, задржали су континуитет, док је БиХ одиграла лепо и направила велики искорак напред, без обзира на поразе. Што се тиче Црне Горе, жао ми је онога што се дешавало у мечу са Србијом, али није било ни реално очекивати да иду даље - сумира Стојковић.

 

Иако је прије пет мјесеци сишао са главне сцене, рукометну лопту није могао да остави тек тако. Прихватио је позив пријатеља из београдског РК Рекреативо који наступа у Трећој лиги Србије.

- Након што ми је истекао уговор са израелским Макаби Ришоном, одлучио сам да окачим "патике о клин" и да се посветим послу економисте. Међутим, нисам се дуго одмарао, позвали су ме из Рекреатива, одазвао сам се и сада играм у Трећој лиги. И да се похвалим, веома смо близу пласмана у виши ранг - казао је Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана