Небојша Човић, предсједник Кошаркашког клуба Црвена звезда: Оџо није имао дозволу да тренира

Г.С.
Небојша Човић, предсједник Кошаркашког клуба Црвена звезда: Оџо није имао дозволу да тренира

БЕОГРАД - Предсједник Кошаркашког клуба Црвена звезда Небојша Човић истакао је да породица трагично преминулог доскорашњег члана "црвено-бијелих" Мајкла Оџа тражи потпуну истрагу о смрти, као и нигеријска амбасада у Србији.

- Када је дошло до прекида и отказивања сезоне, сви наши играчи су добили паузу и сви странци, осим Оџа, отпутовали су својим кућама. Био је овде када смо се окупили 12. маја и када су урађени комплетни прегледи и ПЦР тестирање. Био је негативан као и остали. У периоду од 12. маја до 15. јуна имали смо још два брза теста, трећи је био 15. јуна за све. Након тога нисмо имали контакт са Оџом, није се јављао ни докторима ни физиотерапеуту, иако је имао обичај - рекао је Човић.

Казао је да су медији 7. августа контактирали клуб питањем да ли је тачно да је Мајкл Оџо преминуо.

- Стигао је позив из Ургентног центра да ли неко може да дође да изврши идентификацију. Отишли су директор и доктор, те, нажалост, идентификовали нашег доскорашњег играча. После се јавила његова породица и тражила од нас да извршимо одређене провере. Тек тада крећемо да проверавамо шта се догодило и долазимо до информације да је почетком јуна почео да осећа болове у грудима, да га мучи кашаљ, температура... и на тесту је био позитиван. Он је 6. јула урадио комплетну анализу, скенер, када је дошао имао је температуру 37,8. Рендген је показао да има упалу десног плућног крила, али није отишао на Инфективну клинику и поред препоруке да иде - изјавио је Човић.

Потом је наставио.

- Добио је комплетну терапију у Белмедику. Контрола 13. јула показала је на левом плућном крилу почетак упале. Он је 20. јула у Белмедик дошао са негативним ПЦР тестом и речено му је да дође 29. јула на контролу. Поново није била добра крвна слика. Кључни датум је 5. август, када је у Белмедику констатовано да је упала плућа примирена и да је завршио добрим делом са короном, те да се почела стварати нека врста трајног имунитета. Није добио налаз и препоруку лекара да може тренирати, већ да може шетати по кући и напољу. Он је рекао да је 31. јула тренирао, потом 1. и 4. августа и рекао је да страшно брзо осећа умор. После свега се догодио тај 7. август и не видим разлог зашто би се било шта мистификовало - рекао је Човић.

Нагласио је да није истина да му је Звезда дуговала пет плата, те да је био врбован неколико мјесеци раније да пређе у табор другог клуба.

- Оџо је врбован у фебруару, у мају и сад ово пред крај. Нећу да се спуштам у блато и не желим да учествујем у ријалити варијантама. Нека људи процене ко се понаша некрофилски. Нико није желео да се ово догоди, али неко покушава да прави свој рејтинг нападајући без разлога. Тужилаштво је покренуло поступак и ми ћемо да сарађујемо - казао је Човић.

Према ријечима првог човјека "црвено-бијелих", прошлог новембра имао је понуде Асвела и Монака, те му је било препуштено да сам донесе одлуку.

- Он је у сезони 2019-20. имао плату 250.000 долара. На основу прича да му се дугује, то није могуће јер је рок Евролиге 15. август. Као и свима другима, биће измирена дуговања у том року. Понудили смо му за наредне две сезоне 350.000 плус 450.000 евра. Тада се појавио један од наших великих ривала, пошто се допадао њиховом бившем тренеру, причало се да му нуди дупло. Нисмо постигли договор, још два пута смо разговарали. Касније се нисмо ни ангажовали ни интересовали - додао је Човић.

Припреме и турнири

Сви кошаркаши Црвене звезде негативни су на вирус корона и отпутовали су на Копаоник, гдје ће се припремати идућих 17 дана. Опрему су задужили плејмејкери: Ленгстон Хол, Кори Волден, Алекса Ускоковић, бекови: Џордан Лојд, Алекса Раданов, Бранко Лазић, крила: Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Марко Симоновић, крилни центри: Бориша Симанић, Дуоп Рит, Марко Јагодић-Куриџа, центри: Лендри Ноко и Огњен Кузмић. Звезда ће учествовати на Глорија купу (8-13. септембар) са Фенербахчеом, Ефесом, Химкијем, Галатасарајем, Тофашом, Каршијаком и Турк Телекомом. Након тога слиједи Гомељски куп од 16. до 19. септембра у Москви, гдје ће наступити Панатинаикос, Локомотив Кубањ и московски ЦСКА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана