На Дорћолу мозаик од тениских лоптица са ликом Ђоковића

Срна
Foto: Умјетник Јосифовски поред свог рада (Фото Танјуг)

БЕОГРАД - Велики мозаик од тениских лоптица са ликом Новака Ђоковића, први оваквог типа у свијету, освануо је данас у Београду, на платоу Тениског центра "Новак" на Дорћолу.

Повод рада под називом "2177, који је остварио архитекта и умјетник Андреј Јосифовски, познатији као Пијаниста, настао је из жеље да се обиљежи први дан новог рекорда, односно број Новакових дана на првом мјесту АТП листе.

Инсталација је широка 2,7 метара и висока 3,8 метара, а површину од десет квадратних метара испуњава 2.177 тениских лоптица, преноси "Спутњик".

Прављењу инсталације се у једном тренутку прикључио и Новак, а умјетник и он су тада на тениском терену укрстили спреј и рекет, тако да оно што је настало остаје као јединствен залог културној баштини региона.

Радови на портрету од лоптица трајали су три дана, а аутор истиче да су лоптице причвршћене у жичаној мрежи, што симболизује неуспјешне покушаје Новаковог свргавања са тениског трона, зато што је Ђоковић по многим тениским вјештинама једноставно бољи од свих.

"Ни међу тениским експертима нема дилеме да су његови ритерн и дворучни бекхенд најбољи на свету, а да му је кретање и покривање терена ванземаљско", рекао је Јосифовски.

Јосифовски је истакао да је Новак по својим људским особинама јединствен на свијету, те подсјетио на његову сталну помоћ сиромашној дјеци, велике донације образовању, предшколским програмима, здравству, на борбу за повећање зарада слабије пласираним играчима на АТП туру, бригу о колегама и будућност спорта, што га чини истинским херојем.

Аутор истиче да поставка својом величином симболизује велику љубав и приврженост коју српски народ осјећа према Ђоковићу.

"Мислим да морал нације опстаје највише захваљујући његовим спортским победама. Наравно да има још великана који светом проносе славу српског народа, али он је, по мом мишљењу, свакако највећи међу њима и, с обзиром на то да је из једне мале земље, ту је где јесте искључиво својом заслугом, као и заслугом своје породице. А, управо то му се не прашта, јер спорт је одавно престао да буде само спорт", рекао је Јосифовски.

Пројекту су помогли и Јелена Ђоковић, Фондација Новак Ђоковић, Соултатјм медија тим, Тениски центар "Новак".

Новак Ђоковић је данас започео 311. недјељу као први тенисер свијета, чиме је оборио рекорд Роџера Федерера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана