Миљан Амановић, кум, пријатељ и физиотерапеут првог рекета планете, за “Глас Српске”: Дилеме нема, Ђоковић најбољи свих времена

Дејан Марић
Миљан Амановић, кум, пријатељ и физиотерапеут првог рекета планете, за “Глас Српске”: Дилеме нема, Ђоковић најбољи свих времена

БЕОГРАД - Кум, пријатељ и дугогодишњи физиотерапеут Новака Ђоковића, Миљан Амановић, тврди да је Ноле најбољи тенисер у историји бијелог спорта.

Амановић је у разговору за “Глас Српске” своју тезу поткријепио фасцинантним бројкама које стоје уз име српског аса, али и чињеницом да је Ђоковић перфекциониста који ће, без сумње, још да напредује.

Новак је данас почео рекордну, 311. седмицу владавине АТП листом, што је по многима, укључујући и његовог ментора Николу Пилића, битнији критеријум од броја освојених гренд слем титула. Амановић вјерује да тај подвиг, као и низ једнако импресивних остварења, Нолета стављају на тениски пиједестал и чине га популарним ГОАТ-ом (енг. The Greatest of All Time), највећим свих времена.

- Тешко да ће се на тениској сцени икада више појавити неко попут Новака. Трка за најбољег икада требало би да се посматра кроз целокупно играчево дело. Ако гледамо и само статистички, Ноле има бољи међусобни скор и против Рафаела Надала и против Роџера Федерера, освојио је највише мастерса, а убеђен сам ће пробити и гренд слем баријеру. Ако овоме додамо да је највише недеља провео на АТП трону, онда је он најбољи икада - почео је Амановић причу за Глас Српске”.

Наш саговорник није скривао да је велики оптимиста, те је открио како очекује да српски тенисер већ до краја 2021. буде и гренд слем рекордер. Недавним освајањем деветог Аустралијен опена Новак је стигао до “коте 18”. Надал и Федерер су изједначени на врху са по 20 највреднијих трофеја:

- Титула у Мелбурну је доказ да је Ђоковић и даље гладан, да жели да побеђује, напредује... Он се не задовољава тренутним стањем. Перфекциониста је који сваки дан покушава нешто да побољша код себе. Зато и јесте на врху. Верујем да у 2021. може да освоји сва три преостала гренд слема. Расположење је такво да мислим да може да се носи са Надалом на Ролан Гаросу, а сигуран сам да ће бити фаворит на Вимблдону и УС опену.

Миљанова и Новакова прича је почела прије више од 15 година. Њих двојица тада су се знали површно, из виђења, пошто је Амановић паралелно радио и за Кошаркашки клуб Црвена звезда и Тениски клуб Гемакс. Услиједио је потом позив Ненада Зимоњића који наш саговорник није могао да одбије. И, остало је историја...

- Тај Зикијев позив за мене је представљао изненађење. Истина, лакше је радити са неким кога већ колико-толико познајеш, али тенис ми је био стран спорт. Ипак, прихватио сам понуду да будем део Ђоковићевог стручног штаба. Била је то лепа транзиција, од 2007. и познанства до великог пријатељства. Сезонама смо на годишњем нивоу проводили од 38 до 40 седмица скупа. Тај однос се изродио у нешто посебно. Новак је постао особа коју најбоље познајем и која мене најбоље познаје - присјетио се Амановић.

Већ 2008. године стигао је први велики резултат - премијерни гренд слем. Ђоковић је у великом стилу славио на “свом”, Аустралијен опену и најавио да је ту, да долази.

- Ух, на саму асоцијацију те 2008. сам се најежио. Да могу да усликам руку, видели бисте о чему причам. Прошло је више од 13 година, али осећај је и даље невероватан. Ноле је тада имао непуну 21 годину и отишао је до краја, доминантно, савладавши на том путу и Федерера. Показао је колико је тениски зрео, а имао је толико простора за напредак. Било је јасно да може бити још бољи, показивао је да је играч за велика дела. Био је то и ветар у леђа и доказ њему самом да може да постигне много у ери Федерера и Надала. Веровао сам да ће бити број један и најбољи на свету, али... Можда нисам баш очекивао да ће стићи до оваквих бројки - признао је наш саговорник.

Ако је тада сумња и постојала, отклоњена је 2011. године. Српски ас је одиграо сезону за памћење, по многима најбољу у историји тениса. “Најавио” ју је освајањем Дејвис купа у децембру 2010, а затим је узео Аустралијен опен, Вимблдон и УС опен, први пут окупиравши АТП трон.

- Била је то брутална година. На старту је “везао” 43 победе, узео три гренд слема и доказао да је само питање броја на којем ће завршити. Тренутно причамо о 18 пехара, али не верујем да ће ту стати. Сан је постао јава - јасан је чувени физио.

Сарадња је накратко прекинута 2017. године када је Ноле притиснуо “дугме за ресет”, разишао се са тадашњим сарадницима и сагледао ствари из другог угла. Многи би помислили да је то био тежак тренутак за Амановића, поготово ако се зна да је у тој паузи преживио инфаркт и 40 минута био у коми. Срећом, доктори су му спасили живот, а он се убрзо вратио тенису као дио тима Милоша Раонића.

- Разлаз са Новаком 2017. године за мене лично је био нормалан след ствари. То је била моја десета година са Ђоковићем, а њему је требала свежина, да се окрене иза себе, да види шта је урадио, а урадио је ненормално много, и да се суочи са замором материјала. Он се тада мучио, повреда лакта му је задавала проблеме и онда смо сели за сто да сагледамо ствари. Најнормалније смо причали и прихватили то, остављајући отворено врата за наставак сарадње. То је било далеко од разочарења. Да се тада нисмо растали, не бисмо видели ствари на начин како их видимо сада. Контакт никада није прекинут - прича Амановић.

И уистину, није прошло много, а сарадња пријатеља и кумова је обновљена. Амановић од почетка 2019. своју улогу сада дијели са Улисесом Бадиом, популарним Улијем, који, као и наш саговорник, по 20 седмица годишње буде уз свјетског “броја један”.

- Овакав принцип рада ми драстично олакшава ствари. Поносан сам отац три кћерке од шест, осам и 11 година. Имам дивну супругу која ме подржава у овоме што радим. Дуго сам био одсутан, тенис је велики део мог живота, али сада имам више времена да будем и отац и муж, с надом да то радим на најбољи могући начин. Да, пропустио сам и прве зубиће и прве кораке своје деце, нисам био ни на неким рођенданима и жалим што не могу да вратим време. Међутим, сада покушавам да то надокнадим. “Преклапам” се са Улијем. Он је феноменална особа и врхунски стручњак. Лепо се допуњујемо, поготово јер имамо различите приступе раду - додао је Амановић.

Чувени физиотерапеут тако је наставио шампионски пројекат, те апострофирао једну много битну ствар на Новаковом јуришу на врх:

- Имали смо срећу да је Ђоковићу дијагностикована глутенска интолеранција. Имао је зато раније проблема са дисањем, а то се одражавало и на брзо замарање. Оног тренутка када је решио тај проблем, схватио је колико заправо може. Видите, на последњем Аустралијен опену је са “рупом” у стомаку играо од осмине финала. Прошао је све и освојио 18. гренд слем. То довољно говори о његовој снази, жељи и одлучности да гура напред. Уз то, Новака не можеш да сломиш ментално ако се он не сломи сам. Та снага и количина издржљивости у ногама су паклена комбинација. Епско финале Мелбурна са Рафом 2011. су најбољи доказ тога.

Амановић је открио и да он и Ђоковић нису баш увијек на истим таласним дужинама, због чега најбољи тенисер без поговора и не прихвата све савјете. Ипак, додао је да је успостављен систем који, резултати то потврђују, функционише:

- Ако по плану и програму Новак треба да одради тежак физички тренинг, а имао је лошу, непроспавану ноћ, морате то да прихватите и онда треба да му дате или слободан дан или да одрадите лаганије тренинге, а потом пропуштено да надокнадите у другом тренутку. Наравно, постоје тренуци размимоилажења када, како и колико треба да буде одрађено. Свако тада користи своје аргументе у тој “свађи”. Све то потом ставимо на сто и сви дођемо на исту страну. Ђоковићеви резултати говоре да по правилу нађемо оптимално решење.

За крај исповијести, наш саговорник се осврнуо на једно од најлуђих искустава које је доживио са Нолетом и његовим тимом. Година је била 2009, славила се титула и Пекингу, након које је слиједио пут на мастерс у Шангају. Но, није све ишло по плану.

- Попила се која кап више, спавали смо можда један сат и рано ујутру нас је чекао лет за Шангај. Онако мамурни наишли смо на јутарњи шпиц у Пекингу. Било је пуно цимања током вожње. Од сталног крени-стани мени је била толика мука да сам главу појасом везао за седиште. И онда смо, након слетања у Шангај, од Марјана Вајде тражили да нам каже који ауто је букиран за превоз до хотела. Он је пет минута гледао у лист папира и онда нам рекао да се “куне како нема ниједног броја телефона”. А на листу је било бар двадесетак контаката што возача, што помоћног особља... Често причамо о томе и смејемо се начину на који је Вајда то рекао - закључио је Амановић, уз констатацију да тренутно напорно ради на новом пројекту који ће ускоро угледати свјетлост дана.

Нераскидива веза

Миљан Амановић је открио да између њега и Новака Ђоковића постоји лијеп, искрен и неоптерећен однос, који ништа не може да наруши.

- Ми смо венчани кумови, Ноле је крстио и моју најстарију кћеркицу Милу. То је нераскидива веза. Надам се да ће да траје и у будућности. Сведоци смо да се у данашње време “кидају” контакти, да људи одлазе свако на своју страну, да их свакодневне обавезе удаљавају. Али, код нас то траје и верујем да ће тако бити још дуго, дуго - нагласио је Амановић.

Запад га не прихвата

Чињеница да западни медији Новака Ђоковића не гледају истим очима као Рафаела Надала и Роџера Федерера, иако је Србин у готово свим параметрима бољи тенисер, смета нашем саговорнику.

- Нисам субјективан, већ потпуно објективан. Јасно је да запад не може да прихвати чињеницу да особа као што је Новак, па још са Балкана, улази у историју тениса и чини нешто што нико пре урадио није. Они не могу да појме кроз шта све је Ђоковић прошао, кроз шта је прошла његова породица и шта је све урадила да би му обезбедила све потребно за развој. То они никада неће да прихвате, иако су свесни да је питање тренутка када ће све оно што је тениски меродавно бити у Нолетовим рукама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана