Грбић тужан и поносан

Агенције
Грбић тужан и поносан

Београд - Након неуспјеха у квалификацијама за Олимпијске игре које ће се наредне године одржати у Токију, и пораза у финалу од репрезентације Италије са 0:3, селектор српских одбојкаша Никола Грбић, напустио је клупу “орлова”.

Одбојкашки савез Србије потврдио је да је са Грбићем споразумно раскинута сарадња, те да ће се врло брзо знати име новог селектора репрезентације Србије. То и морају да учине јер 20. августа почињу припреме за Европско првенство које је на програму у првој половини септембра.

- Поносан сам на то што смо сваке године постизали добре резултате и за четири године освојили три медаље. И то у оваквој конкуренцији у светској одбојци. Али, није ишло даље па смо сели и договорили се како да се ствари покрену на боље. Остаје ми жал зато што нећу бити са овим момцима када се на Олимпијским играма буду борили за медаље. Од срца им желим да се нађу у тој ситуацији - рекао је Грбић.

Он је 2015. године је именован за селектора умјесто Игора Колаковића. Исте године изборио је друго мјесто у оквиру Свјетске лиге, да би годину дана касније Србија са њим на клупи освојила своју прву и једину титулу побједника овог такмичења. На Европском првенству у Пољској 2017. године Србија је освојила бронзану медаљу, док су “орлови” прошле године, на СП у Италији и Бугарској, остали без одличја, јер су изгубили меч за треће мјесто. Исте године Србија је у новоформираном такмичењу, Лиги нација, стигла до финалног турнира, на којем је освојила пето мјесто.

- Мислим да је то нешто на шта сви треба да буду поносни. Ја као играч никада нисам освојио злато у Светској лиги, а успео сам као селектор. Не треба заборавити ни бронзу на Европском првенству, које смо отворили победом над Пољском пред пуним фудбалским стадионом - рекао је Грбић.

И поред добрих резултата на осталим такмичењима ипак није успио да одведе репрезентацију Србије на Олимпијске игре које су 2016. године одржане у Рио де Жанеиру, а није му то успјело ни када је у питању Олимпијада у Токију, чега је свјестан.

- Када је реч о припремама и организацији овог лета, мислим да је урађено све како треба. Ипак, екипа је била у грчу. Чини ми се да је екипа била под превеликим притиском... Зна се да када играмо без емоције онда можемо да имамо проблем са било ким. Ове успехе које сам наводио остварили смо јер смо емоције изнели на паркет - закључио је Грбић.

 

Берлин посљедња шанса

Репрезентацији Србије остала је још само једна шанса да избори пласман на Олимпијаду у Токију. То је европски квалификациони турнир који ће се у јануару одржати у Берлину и на којем ће наступити осам селекција.

Којих осам репрезентација ће то бити, знаће се након Европског првенства, а тренутно се зна да ће турнир бити одигран у двије групе, те да ће се по двије првопласиране играти полуфинале, а само побједник финала изборити пласман на Олимпијаду. Према прогнозама стручњака, најозбиљнији ривали “орлова” ће бити селекције Француске и Бугарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана