Ђорђевић окупио кошаркаше Србије: Никада нисмо били у оваквом саставу

Иван Драгичевић
Ђорђевић окупио кошаркаше Србије: Никада нисмо били у оваквом саставу

Београд - Кошаркашка репрезентација окупила се у Београду пред почетак припрема за Свјетско првенство у Кини. Првог дана појавили су се сви играчи осим Николе Јокића који ће се 2. августа прикључити националном тиму на Копаонику. Наредна два дана “орлови” ће имати љекарске тестове, а затим почињу са напорним радом.

На планини у првом дијелу припрема неће бити НБА играча због добро познатог споразума да кошаркаши из најјаче лиге свијета могу да буду у тренинг камповима својих репрезентација максимално 28 дана. Комплетне припреме и контролне утакмице су испланире. Ђорђевић сматра да Србија није имала овакву екипу откако је он на клупи.

- Свесно улазимо у такмичарске ризике и жељу за победама. То нас држи, то смо изградили и томе тежимо. Никада нисмо били у оваквом саставу. Увек је неко недостајао претходних година. Само се надам да ће нас повреде заобићи и даћемо у Кину отићи комплетни. Нико од ових момака не бежи од амбиције да се врати са медаљом. То је наш велики циљ и обавеза. Даћемо све од себе, али првенство је веома захтевно и много екипа је подигло форму, које су боље тимски и индивидуално. Чека нас тежак посао - рекао је Ђорђевић.

Умјесто Огњена Кузмића на Копаоник ће кренути Никола Јовановић. Одмах се одазвао позиву и ставио на располагање селектору. Ту је и Милан Мачван. Капитен са прошлог Европског првенства одавно није играо. Повриједио је кољено два пута у кратком временском размаку, али га је Ђорђевић уврстио у тим.

- Користим ову прилику да се захвалим, овај позив нисам заслужио, јер нисам играо годину. Саиграчи и тренери ће више помоћи мени него што ћу ја њима. Осећам се добро, тренирам већ дужи период, али недостаје ми тимска кошарка - рекао је Мачван.

Селектор није желио конкретно да одговори о одлуци да прецрта Николу Калинића и Немању Недовића. Преузима одговорност за одлуке, као и за добре и лоше резултате.

- Када погледам ову екипу, мислим да смо изузетно спремни и попуњени на свим позицијама. Многи играчи су направили искорак у својим каријерама и зато су позвани. Волим да причам о онима који су ту. Одлука је била тешка. Сви који су били на списку, део су ове групе и у свакој следећој акцији морају да буду спремни да одговоре. Одлука је моја, у складу с визијом екипе и противника са којима ћемо играти - рекао је Ђорђевић.

Припреме репрезентације

- 21. јул пут на Копаоник

- 2. августа прикључују се НБА играчи

- 4. августа Србија у Чачку игра први контролни меч против Борца

- 7. августа “орлови” у Зрењанину играју против Финске

- 10. августа Србију тестира Литванија у Београду

- 12. августа репрезентација у Каунасу поново игра против Литваније

- 16-18. августа Акрополис куп у Атини

- 20. августа Србија путује у Кину гдје ће имати још три провјере

 

Теодосић: Звезда ме није звала

Капитен Србије Милош Теодосић изабрао је Виртус као свој наредни клуб. То је наљутило бројне навијаче Црвене звезде који су се надали да ће искусни плејмејкер обући “црвено-бијели” дрес.

- Није било преговора са Звездом. Нико ме није звао, само сам читао у медијима. Криво ми је што се створило да сам ја лош, а уопште није било контакта - рекао је Теодосић.

Симоновић близу Љубљане

У дану када се појавио на окупљању националног тима, процурила је вијест да је Марко Симоновић близу договора са Цедевита Олимпијом. Очекује се да оскорашњи кошаркаш Зенита убрзо озваничи сарадњу са клубом из Љубљане који је заједнички пројекат Емила Тедеског, власника Цедевите и челника Олимпије. Очекује се да у идућих неколико дана и Јака Блажич појача овај клуб тако да би Симоновић поново био саиграч са Словенцем са којим је дијелио побједе и поразе у Црвеној звезди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана