Стеван Стојановић, бивши голман Црвене за Глас Српске: Срећа што се Пикси посвађао са Геталсом

Милан Зубовић
Стеван Стојановић, бивши голман Црвене за Глас Српске: Срећа што се Пикси посвађао са Геталсом

Четврт вијека од највећег успјеха југословенског и српског клупског фудбала навршава се у недјељу. Тог 29. маја 1991. године фудбалери Црвене звезде урадили су нешто што је до тада било скоро незамисливо и освојили Куп шампиона након побједе над Олимпиком из Марсеља са 5:3, након бољег извођења пенала.

Један од јунака финалног сусрета играног на стадиону "Свети Никола" у Барију био је голман "црвено-бијелих" који у одбранио пенал Мануелу Аморосу у првој серији, а према властитом признању, никада послије тога није * играо против њега.

* ГЛАС: Прошло је 25 година од освајања Купа шампиона. Како гледате на то са ове временске дистанце?

СТОЈАНОВИЋ: Како време све више одмиче, тако постајем све свеснији онога што смо тада направили. Освајање Купа шампиона највећи је успех за тадашњу Црвену звезду, за Југославију, за Србију. У том тренутку нико није био свестан успеха који је касније почео да испливава на површину.

* ГЛАС: Какав је био осјећај када сте као капитен подигли пехар?

СТОЈАНОВИЋ: И сада је тешко описати те осећаје. Пун стадион, наши навијачи у делиријуму, велика радост на лицима свих нас... Био сам поносан што сам подигао тај пехар и то је велика ствар за мене чиме сам постао део историје, не само Црвене звезде, већ европског фудбала.

* ГЛАС: Те сезоне Ваш дугогодишњи саиграч Драган Стојковић Пикси прешао је у Марсељ. Како је тада било играти против једног од најбољих играча Звезде свих времена?

СТОЈАНОВИЋ: На нашу срећу, касно је ушао у игру. Пикси је тада био у свађи са тренером Рајмондом Геталсом који га је увео у игру тек у 111. минуту сусрета. Он је био велики фудбалер у врхунској форми, тако да је за нас било добро што није играо од почетка сусрета јер у том случају ко зна шта би било.

* ГЛАС: Један од твораца тадашњег тима Драган Џајић недавно је рекао да би Звезда још дуго година доминирала Европом да није било рата. Дијелите ли његово мишљење?

СТОЈАНОВИЋ: Сигуран сам да би било тако. До тада смо играли у неком грчу и под обавезом да морамо освојити неки трофеј на евро-сцени. Када смо узели пехар Купа шампиона, скинули смо тај притисак са себе. Да је екипа остала на окупу, сигурно би још много тога урадила. Можда не би освојила трофеј, али сам убеђен да би увек били надомак финала јер нису имали тај притисак који је постојао и далеко би лакше играли.

* ГЛАС: Ваш клуб ове сезоне поново је шампион. Да ли је ово нови почетак Звезде?

СТОЈАНОВИЋ: Ах! Сада су нека друга времена. Ситуација је много тешка у земљи и клубу, а лига је доста ослабљена и незахвално је било шта причати и поредити. Остаје да се надамо да ће кренути правим путем.

Реал - Атлетико

* ГЛАС: Финале Лиге шампиона биће одиграно у суботу између Реал Мадрида и Атлетико Мадрида. Коме дајете предност?

СТОЈАНОВИЋ: Навијач сам Реала па их са те стране видим као фаворите, али то из мене говори симпатизер. Генерално, незахвално је прогнозирати било шта јер се игра једна утакмица у којој једна грешка или нечији одличан потез може све да реши.

Каријера

Стеван Стојановић је у редове Црвене звезде стигао 1979. године и прошао све категорије, од пионира до првог тима, за који је заиграо у сезони 1986/87. Дрес сениорске екипе носио је пет сезона и одиграо 168 званичних утакмица те освојио три шампионске титуле (1988, 1990, 1991), један куп (1990) и титулу шампиона Европе 1991. Бранио је на свих девет утакмица Звезде у походу на кров Европе. Након освајања пехара отишао је у белгијски Антверпен за који је играо од 1991. до 1995. и 1992. године освојио Куп Белгије, а годину касније стигао до финала Купа побједника купова гдје је био поражен од Парме (1:3). Играо је за њемачки Клопенбург од 1997. до 1999, али су га повреде константно мучиле, па је каријеру завршио у грчком Етникос Астерасу 2000. године. Наступао је за младу и олимпијску репрезентацију Југославије, али никада није заиграо за А тим. Бранио је за "плаве" на Олимпијским играма 1988. године у Сеулу. Познат је под надимком Дика или мали Дика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана