Славија одбројава посљедње дане

Дарко Пашагић
Славија одбројава посљедње дане

Бањалука - Ако је судити по оном што се дешава посљедњих мјесеци, један од најтрофејнијих клубова у Бањалуци и један од заштитних спортских симбола града на Врбасу, Боксерски клуб Славија одбројава своје посљедње дане.

Спортски гигант, који је основан у марту 1961. године и који је преживио бројне тешкоће, практично више не постоји, а најбољи показатељ тога је Регионална лига, у којој Бањалучани нису наступили на посљедња четири меча.

- Највећи кривац за то је смјена генерација, јер су боксери којима Славија сада располаже објективно у такмичарском зениту, а млади нису још стасали да замијене ове искусније. Због тога су у клубу принуђени да сениорску екипу "крпе" боксерима из других клубова, што, наравно, изискује прилична новчана средства, која клуб једноставно нема - нагласио је почасни предсједник Боксерског клуба Славија Драган Батар.

Дуг клуба износи више од 150.000 марака и већина је настала у посљедњих пет, шест година.

- Садашњи предсједник Предраг Згоњанин, када је преузео функцију, није знао за толика дуговања, јер, како сам каже, не би се ни прихватао посла. Сада се на све начине покушавају репрограмирати дуговања, али то тешко иде. Не смије се заборавити да је један од разлога за настала дуговања и смањена дотација од градских власти. Наиме, када се Славија такмичила у Премијер лиги, Бањалука је за клуб издвајала 100.000 марака, а сада када наступа у регионалном такмичењу, само 25.000 - наставио је Батар.

Осим новчаних проблема, клуб, који је био екипни шампион Југославије 1974. године, пет пута шампион БиХ, који је изњедрио олимпијског шампиона из Лос Анђелеса Антона Јосиповића, европског првака Маријана Бенеша, легендарног Радована Бисића, Драгана Батара... бројне појединачне шампионе Медитерана, Балкана, Југославије, БиХ и Републике Српске кубури и са другим, чини се непремостивим потешкоћама.

- Све је мање људи којима је стало да Славија преживи, а још мање оних који су у овом тренутку спремни да стварно помогну клубу. Најгоре од свега је што су и они практично подијељени у три табора и константно руководство клуба, без обзира на то ко се у њему налази, има јаку опозицију. И док је год таква ситуација, Славија не може ићи напријед, већ крупним корацима граби ка неповратном амбису. Чини ми се да је садашња управа немоћна да нешто промијени, а још се није појавио неко које спреман да стварно помогне, а не да накратко оживи клуб. По природи сам увијек био оптимиста, али чини се да се Славији, која је ове године прославила 56 година, ближи крај - додао је Батар, који је у разним функцијама у клубу практично од његовог оснивања.

Регионална лига

Још није познато шта ће бити са Славијом у Регионалној лиги.

- Бањалучани су мечеве са Спартаком, Радником и Сесветама одгодили, док су пред меч са Лозницом послали допис да нису у стању да организују овај дуел. Планирам наредних дана одржати састанак са члановима Управног одбора Регионалне боксерске лиге у вези са Славијом и на њему ћемо видјети шта и како даље - нагласио је предсједник Регионалне боксерске лиге Јурица Рунтић.

Плате касне седам мјесеци

Боксери и тренери Славије нису добили плате већ седам мјесеци, као ни техничка секретарица и помоћна радница.

- Најгоре од свега је што се њима двјема не уплаћују ни доприноси, а помоћна радница би у новембру требало да иде у пензију. Техничка секретарица је у клубу 24 године, али ће највјероватније отићи, јер нема ни здравствено осигурање - рекао је почасни предсједник Славије Драган Батар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана