Мариновић на клупи гарант за успјехе

Дарко Пашагић
Мариновић на клупи гарант за успјехе

Бањалука - Пред почетак квалификација за Европско првенство младих 2019. године у Италији и Сан Марину мало ко је вјеровао да репрезентација БиХ у групи са Португалијом, Румунијом, Велсом, Швајцарском и Лихтенштајном може нешто више да учини, али јесу Винко Мариновић и његови изабраници.

Успјели су оно што је мало ко очекивао и послије седам утакмица налазе се на првој позицији у групи осам, а оно што је можда још и важније, нанизали су четири узастопне побједе.

- Добри резултати нису само моја заслуга, већ цијеле екипе, која дјелује као складна цјелина, која у својим редовима има доста квалитетних појединаца. Од почетка квалификација нико на нас није вршио притисак да нешто морамо. Ишли смо из утакмице у утакмицу, а послије прва три сусрета имали смо само три бода и два пораза. Побједа над Португалијом била нам је стимуланс да можемо много, услиједила су два тријумфа против Велса и сада против Лихтенштајна и ту смо гдје јесмо - нагласио је Мариновић.

Некада одлични фудбалер одлично гура у тренерској каријери, гдје год да је радио, од матичне Козаре, преко Борца и Зрињског, до младе селекције БиХ, правио је помаке. До краја квалификација остала су још три тешка сусрета, од којих је први можда и најлакши. Наиме, 7. септембра Мариновићеви изабраници дочекаће Швајцарску, четири дана касније су гости Румуније, а 16. октобра Португалије.

- Нећу бити скроман ако кажем да је наша група можда и најјача. Имамо екстрајаке екипе Португалије и Румуније, одличне тимове Швајцарске и Велса, а објективно, само је лошији Лихтенштајн. И ово што смо направили до сада је право чудо, али вјерујем да можемо још. Наруку нам иде што смо у наредном сусрету домаћини већ отписаној Швајцарској, а истог дана играју Португалци и Румуни. Ипак, треба да будемо реални да смо ми у лошијем положају него Португалија која је до сада изгубила пет бодова, док смо Румуни и ми остали без шест - наставио је Мариновић.

Директан пласман на ЕП избориће побједник групе, док ће се четири најбоља другопласирана тима из девет група у баражу борити за два мјеста на завршници.

- Уколико у ова три сусрета освојимо бар шест бодова, вјерујем да можемо бити побједници групе или бар једна од четири другопласиране екипе која ће играти у баражу. Међутим, ако у томе и не успијемо, већ смо направили много и већ сада су многи наши репрезентативци постали интересантни европском тржишту и великим клубовима. Тако је играч Радника Бесим Шербечић потписао за Розенборг, фудбалер Зрињског Маријан Ћавар прешао у Ајнтрахт, а Марко Михојевић из Сарајева у ПАОК. На љето можемо очекивати још неколико трансфера момака који су својим играма скренули пажњу на себе - рекао је Мариновић.

По његовим ријечима, највећи добитак ових квалификација је што постоји окосница репрезентације за сљедеће.

- Имамо међу репрезентативцима десетак играча који су рођени 1998. године, што значи да могу наступити и у наредним квалификацијама, а предност је што ће већ имати искуства из ових. То значи да би у наредном циклусу бар на папиру требало да будемо јачи него сада - додао је Мариновић.

Играчи из Српске

У овим квалификацијама за У-21 репрезентацију БиХ играло је чак шест играча који су ове сезоне наступили за клубове из Републике Српске. Немања Тркуља и Владан Даниловић носили су дрес Борца, Бесим Шербечић и Дамир Пецо Радника, а Никола Дујаковић и Ајдин Реџић Крупе.

Група 8

1. БиХ        7       5       0       2       19:5  15

2. Португалија   6       4       1       1       17:7  13

3. Румунија         6       3       3       0       9:3    12

4. Велс       6       2       1       3       6:8    7

5. Швајцарска     7       2       1       4       7:12  7

6. Лихтенштајн   6       0       0       6       1:24  0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана