Републичка финала Малих олимпијских игара Републике Српске

Милан Зубовић
Републичка финала Малих олимпијских игара Републике Српске

БАЊАЛУКА - Завршница Малих олимпијских игара Републике Српске биће одржана у Бањалуци од 10. до 17. маја и окупиће више од 2000 ученика основних и средњих школа.

Прелиминарна такмичења у четири екипна и четири индивидуална спорта кренула су јесенас и сада су ушла у саму завршицу те ће се у највећем граду Српске окупити најбољи од најбољих из шест регија, бањалучке, приједорске, добојске, семберске, сарајевско-романијске и херцеговачке. Школарци ће се такмичити у малом фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету, атлетици, гимнастици, шаху и џуду.

- Предстојећа републичка финала требало би да буду права промоција спорта, школског спорта, патриотизма и олимпизма. Прошле године прославили смо 20 година Малих олимпијских игара и крећемо са новом формом републичких финала коју смо направили по моделу Олимпијских игара, наравно, у скромнијем формату. Током осам дана око 2100 дјечака и дјевојчица те момака и дјевојака наступиће на финалним такмичењима док је у Бањалуци обезбијеђено 3000 ноћења за учеснике ван бањалучке регије - изјавио је за “Глас Српске” координатор МОИ за бањалучку регију Велибор Видовић.

Церемонија свечаног отварања заказана је за 10. мај од 19 часова у парку “Петар Кочић”.

- Имаћемо и дефиле учесника од Народног позоришта Републике Српске кроз Господску улицу до парка “Петар Кочић” гдје је припремљен спектакл. Отварање ће бити у посебној форми са химном Републике Српске и химном Малих олимпијских игара док очекујемо и обраћање званица из политичког врха Српске - навео је Видовић.

Планирано је да учесници долазе у смјенама. Када једни заврше своја финала онда ће долазити други. Крај МОИ предвиђен је за 17. мај.

- Учесницима ће поред спортског дијела такмичења биће приређен и културно-забавни дио. Спорт је у основи свега, али не желимо да то буде сведено само на такмичење већ је циљ мало шири и подразумијева социјализацију, остваривање контаката као и то да се дјеца доживотно наставе бавити спортом. Битно је формирати широку базу из које ће проистећи квалитет. Важно је да имамо бунар из којег ћемо црпити своје ресурсе - додао је Видовић.

Асови на МОИ

Неколико врхунских спортиста Српске такмичило се на Малим олимпијским играма.

- Фудбалски репрезентативац Србије Мијат Гаћиновић учествовао је на МОИ као и некадашњи рукометаши Борца Срђан Тривунџа и Александар Међедовић. Промотори су били легендарни рукометаш Младен Бојиновић док нас је прошле године посјетила најбоља одбојкашица свијета Тијана Бошковић. Уједно, позивам и сву дјецу из Бањалуке и околине да дођу и навијају за своје вршњаке који су стигли из других мјеста. Исто тако, велико хвала Горици Билак Моцоња, Марку Пантовићу и Драгану Вуковићу који су одрадили велики дио посла да све ово буде на изузетном нивоу - рекао је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана